Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Reprezentacija

Palestinski ambasador se zahvalio navijačima BiH

18/06/2015

Ambasada države Palestine u Bosni i Hercegovini zahvalila je “navijačima nogometne reprezentacije BiH i narodu Bosne i Hercegovine koji su prepoznali nepravdu koja se već desetljećima čini nad palestinskim narodom”.

Ambasador Rezeq Namoora je zahvalio na moralnoj podršci palestinskom narodu koju su navijači BiH izrazili tokom kvalifikacione utakmice protiv Izraela, saopćeno je iz Ambasade države Palestine u Bosni i Hercegovini.

– Uime Nogometnog saveza Palestine i predsjednika Saveza Jibrila Rjooba, koristimo ovu priliku da čestitamo reprezentaciji i građanima Bosne i Hercegovine na pobjedi koju su postigli na pomenutoj utakmici. Cijeli palestinski puk i palestinsko rukovodstvo je kroz medije svjedočilo kako Bosna i Hercegovina, na potpuno apolitičan, dostojanstven i moralan način prepoznaje nepravdu koja se već desetljećima čini palestinskom narodu – stoji u Namoorovom saopćenju.

[quote_box_right]Cijeli palestinski puk i palestinsko rukovodstvo je kroz medije svjedočilo kako Bosna i Hercegovina, na potpuno apolitičan, dostojanstven i moralan način prepoznaje nepravdu koja se već desetljećima čini palestinskom narodu[/quote_box_right]

Kao što je već poznato, 29. maja 2015. godine u Zurichu FIFA je razmatratrala zahtjev Fudbalskog saveza Palestine o suspenziji Izraela iz međunarodnih fudbalskih takmičenja. Ambasada države Palestine u BiH naglašava da je ovaj prijedlog imao osnovu po više stavki.

– Cilj je da Palestinska fudbalska zajednica uživa ista prava definirana Statutom FIFA-e kao i svi drugi, da se igrači i njihovi gosti, kao i svi drugi vezani za palestinski fudbal kreću nesmetano unutar i izvan palestinskih teritorija, uključujući i Istočni Jeruzalem, da se razvije fudbalska infrastruktura na teritoriji Palestine, uključujući i Istočni Jeruzalem, te da se omogući izvoz i uvoz sportskih dobara. Kao i u svim drugim sferama života Palestinaca, ni palestinski sport nije pošteđen, tako da su mnogi sportisti ubijani i u Pojasu Gaze i na Zapadnoj Obali, odvođeni u zatvore, a sportski objekti su mnoštvo puta napadnuti, saopćeno je iz palestinske Ambasade.

U saopćenju se dodaje da je stav navijača BiH pokazao solidarnost sa onim čemu su izloženi palestinski igrači, a to su “diskriminacija i progon”.

– Kao i mnoštvo puta do sada Bosna i Hercegovina, sa svim njenim komponentama, prepoznala je nepravdu i promovirala mir i suživot dviju država koje bi trebalo da na prirodan način koegzistiraju jedna pored druge. Ovakav čin podrške bh. navijača je intenzivirao postojeće dobre odnose između Palestine i Bosne i Hercegovine na prirodan ljudski način. Ambasada ne želi poticati bilo kakvo vredljivo ponašanje drugih i smatra da su navijači svojim ponašanjem poslali poruku solidarnosti prema svima onima nad kojima se i danas čini nepravda – stoji u saopćenju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.