Pred turističku sezonu: Mostarska policija najavila obračun s prosjačenjem

BiH

prosjacenje mostar

Organizirano prosjačenje u Mostaru svake godine, s približavanjem turističke sezone, postaje sve izraženiji problem.

Kako bi se ovaj problem, koji je uzeo maha, konačno riješio, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić u Gradskoj vijećnici Grada Mostara okupio je danas predstavnike MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona i Policijske uprave Mostar.

[quote_box_right] Dogovoreno je kako da će se u idućem razdoblju intenzivirati suradnja između MUP-a i Centra za socijalni rad kako bi se sankcionirali ovakvi prekršaji i spriječilo prosjačenje na ulicama Mostara. Istaknuto je kako treba i preventivno djelovati, skrenuti i pozornost građanima kako pomaganjem toj djeci novcem ne pomažu njima već time podržavaju kriminal, a ukoliko im žele pomoći to mogu na druge načine.[/quote_box_right]

“Na temelju do sada napravljenih procjena i saznanja evidentno je kako postoji više skupina i pojedinaca koje se bave organiziranim prosjačenjem s djecom, gdje su ona dovezena u Mostar i prinuđena da za račun pojedinaca ili grupa prikupljaju novac”, zaključeno je na sastanku.

Dogovoreno je kako da će se u idućem razdoblju intenzivirati suradnja između MUP-a i Centra za socijalni rad kako bi se sankcionirali ovakvi prekršaji i spriječilo prosjačenje na ulicama Mostara. Istaknuto je kako treba i preventivno djelovati, skrenuti i pozornost građanima kako pomaganjem toj djeci novcem ne pomažu njima već time podržavaju kriminal, a ukoliko im žele pomoći to mogu na druge načine.

Nakon sastanka upućeno je i podsjećanje javnosti kako je prosjačenje i traženje milostinje okarakterizirano kao prekršaj, a iz PU Mostar poručuju da je za osobe koje budu zatečene u činjenju prekršaja određena novčana kazna, kao i za osobe koje navode na prosjačenje.