Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pašić: Neće nam Džeko, Ibišević ili Pjanić vječno igrati

predrag pasic

Bivši fudbaler Sarajeva i reprezentacije ex-Jugoslavije Predrag Pašić gostujući u programu FACE TV-a, komentirao je nastup nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

Pašić je naveo primjer Njemačke koja na svakoj utakmici uvodi tri ili četiri nova fudbalera, kazavši da je to reprezentacija koja ima širinu, sistem igre, ligu, kvalitet i masovnost igrača.

Spomenuo je i Francusku iz 1998 godine, kada su bili svjetski prvaci rekavši da su Duggary, Zidane i ekipa zajedno igrali 10 ili 12 godina, uigrali se i uspjeli postati svjetski prvaci.

Govoreći o Belgiji, spomenuo je da se sadašnja reprezentacija gradi već šest godina, i da je svake godine sve jača.

“Na žalost nemamo takvu mogućnost da gradimo, nemamo taj početak, nemamo infrastrukturu. Momci danas pružaju mnogo više nego što vrijedimo, nego što je kvalitet fudbala u BiH. To su igrači koji su stasali u nekim drugim zemljama. Imamo tri svjetska igrača. To nije plod jednog sistema, to je slučaj kao što je Džumhur ili kao što je kadetska košarkaška reprezentacija”, ocijenio je Pašić.

Prema njegovim riječima, današnja Premier liga BiH se skratila i suzio se prostor za juniore, a pored svega toga i domaći klubovi kupuju igrače sa strane.

“Mnogo mladih igrača ne mogu dobiti šansu. Ako se pojavi mladi igrač, on se mora prodati što prije da bi klub preživio. Nemamo nikakav kvalitet u našoj ligi. Naravno, ovakav način i pristup ne daje nam za pravo da sa optimizmom gledamo u budućnost, jer neće nam Džeko, Ibišević ili Pjanić vječno igrati”, kazao je Pašić.