Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izbor selektora

Petev ili Barbarez: Zmajevi bi mogli skupo platiti Begićev populizam

nfsbih begic

Očekuje se da na stolu ponovo budu dva prijedloga, Sergej Barbarez i Ivaylo Petev – osim ako se članovi Stručne komisije ne odluče svima prirediti neko iznenađenje

Izvršni odbor Nogometnog saveza BiH danas će održati prvu sjednicu u 2021. godini. Tema je, kao i na prethodne dvije, izbor novog selektora naše A reprezentacije.

Očekuje se da na stolu ponovo budu dva prijedloga, Sergej Barbarez i Ivaylo Petev – osim ako se članovi Stručne komisije ne odluče svima prirediti neko novo iznenađenje.

Navodno, sjednici neće prisustvovati član Komisije i prvi čovjek Saveza Elvedin Begić. Sportske.ba sinoć su objavile, pozivajući se na svoj izvore, da je Begić odlučio da se povuče iz ovog tijela i ne sudjeluje u preliminarnom razgovoru. Prema istom izvoru, Begić je navodno nezadovoljan procesom, nejedinstvom unutar Komisije, ali i kompletnog Izvršnog odbora.

Ovakav populistički potez Begića ne bi bio iznenađenje. No, pitamo se šta bi se desilo sa reprezentacijom i Savezom, kada bi svi članovi Komisije ili Izvršnog odbora NSBiH odlučili da bojkotuju sjednicu?

Ivaylo Petev ili Sergej Barabarez? Vrlo moguće, niti jedan danas. Zahvaljujući Begiću i kompaniji, sada je moguće da teoretski ne dobijemo selektora ni do marta mjeseca, kada počinju kvalifikacije za SP.

Kako sada stvari stoje, selektora bi danas mogli dobiti samo u slučaju da dolazeći predsjednik NSBiH Vico Zeljković dopusti da mu Begić skroji ekipu s kojom će raditi četiri naredne godine. Nije nemoguće, ali sama činjenica da je Begić za svoga mandata postavio tri selektora i da se svaki ispostavio kao promašaj, a reprezentacija teško stradala, sugeriše da će Zeljković teško pristati na to.

Stati iza Barbareza je trenutno vrlo popularno kod javnosti, i to je jedini razlog zašto je popularni Barba gurnut u cijelu priču oko izbora selektora. Nažalost, Barbarez je trenutno samo atraktivna alatka, kojom bi Begić i kompanija sebe “oprali” kod bijesne javnosti. Begić i kompanija su za osam godina vladavine Savezom, reprezentaciju doveli u situaciju da joj biraju vođu između prosječnog trenera kojem je protivkandidat “trener” bez dana trenerskog iskustva.

Ukoliko nijedan kandidat danas ne dobije 11 glasova (s tim da minimalno po jedan mora biti iz svake od tri etno-nacionalne komponente), još jedna sjednica bit će održana sutra, na kojoj će biti dovoljna i prosta većina prisutnih za izbor selektora (ali opet uz uslov da barem po jedna ruka bude iz svakog od tri etno-nacionalna tora).

Sjednica je zakazana za danas u 14 sati.