Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

selektor zmajeva

Petev nakon pobjede nad Fincima: Mi, svi zajedno, radimo svim snagama za BiH

petev nfsbih

-Mi, svi zajedno, radimo svim snagama za BiH. Drago mi je da rezultati polako dolaze, ali siguran sam da kao tim možemo igrati još bolje. Ovaj tim može igrati još dugo godina zajedno, smatra Petev

Zmajevi su u 4. kolu UEFA Lige nacija – Liga B na zeničkom stadionu “Bilino polje” upisali važan trijumf protiv Finske rezultatom 3:2, čime su napravili veliki korak i prema osvajanju prvog mjesta u Grupi 3 te povratku u Ligu A.

– Prije svega čestitam momcima na odličnoj igri i zasluženoj pobjedi. Dali su sve od sebe, a to nije lako u ovom terminu. Svaka im čast na svemu što su prikazali. Večeras smo igrali veoma dobro, ali nažalost promašili smo dosta zicera. S druge strane, protivnik je par puta prišao golu i pogađali su. To je jedino čime sam nezadovoljan. Zabili smo tri gola, pobijedili i sretni smo zbog toga, rekao je Petev.

Na pitanje da li je bh. tim bio previše ofanzivan u prvom poluvremenu, selektor je odgovorio:

– To je bio rizik koji smo uzeli i stvorili smo odlične prilike. Nažalost, nismo se dobro pozicionirali kod golova protivnika, ali smo uveli u igru još jednog štopera pa smo to popravili i dobili dodatnu sigurnost. Na kraju, najbitnije je da smo pobijedili.

Priznao je da je, uprkos osam osvojenih bodova te činjenici da su prvi na tabeli, očekivao više bodova iz ova četiri meča.

Poslao je i poruku navijačima, koju je ranije najavio.

– Svi igrači, zatim mi u stručnom štabu, moji asistenti, od prvog dana sve radimo za Bosnu i Hercegovinu. Sigurni smo u sebe i sada dolaze i rezultati. Ovaj tim može igrati još dugo godina zajedno, smatra Petev.

Nije želio odgovarati na novinarsko pitanje da li će mu eventualan plasman u Ligu A osigurati novi ugovor u Nogometnom savezu BiH, ali je na pitanje da li se zbog svega s čim se susretao od početka mandata na klupi “Zmajeva” pokajao što je preuzeo bh. tim, odgovorio negativno.

-Nisam se nijednog trenutka pokajao. Uvijek sam imao podršku svojih igrača i vjerovao sam u njih, istakao je Petev.

Najavio je da nakon odmora žele uspješno riješiti i preostala dva meča – 23. septembra u Zenici protiv Crne Gore te 26. septembra u gostima kod Rumunije.

– Moram reći da sam razočaran ishodom. Razočarani su i igrači u svlačionici, ali siguran sam da je ovo za gledatelje bila jako zanimljivo. Nismo imali sreće, istakao je selektor Finaca Markku Kanarva.

Desilo se, kaže, ono što je svakome noćna mora, a to je penal već na otvaranju meča. Nisu planirali takvo otvaranje, ali su se uspjeli vratiti te preokrenuti. Istakao je kako BiH ima igrače svjetske klase, ali da je Džeko bio posebno dobar.

– Treći gol domaćina bio je, u stvari, odbijena lopta od naših igrača, podvukao je Kanarva.

Svjestan je da su nakon ovog meča Finci sada jako daleko od plasmana u Ligu A, ali da postoji realna opasnost da se bore za opstanak u Ligi B. Napomenuo je kako imaju još dva meča, protiv Rumunije i Crne Gore kod kuće pa se nada da će osvojiti još najmanje četiri boda te da će ostati u Ligi B. Ligu nacija ocijenio je potrebnom i zanimljivom zbog činjenice da se međusobno natječu ekipe sličnih kvaliteta.

Crna Gora jeslavila u gostima kod Rumunije s 3:0 pa će međusobni susret na zeničkom “Bilinom polju”, koji će se igrati 23. septembra, vjerovatno odlučivati o prvaku Grupe 3.

Tabela Grupe 3 nakon 4. kola: BiH 8, Crna Gora 7, Finska 4 i Rumunija 3 boda.