liga nacija

Petev: Sve ovisi o nama, pokušat ćemo da pobijedimo Rumuniju

petev dzeko nfsbih

Petev je istakao kako su “svjesni kako su odigrali protiv Finske”, da nisu igrali kako su bili zamislili, ali da su igrači koji su ušli dali novu “energiju”

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra, sa početkom u 20.45 sati, protiv Rumunije na zeničkom Stadionu “Bilino polje” igra prvu domaću utakmicu novog, trećeg ciklusa UEFA Lige nacija – Liga B.

BiH je u subotu na gostovanju kod Finske, golom Smaila Prevljaka u 93. minuti, poravnala na 1:1 te osvojila prvi bod u novom ciklusu, dok su Rumuni istu noć poraženi na gostovanju kod Crne Gore s 0:2.

Pred večerašnji trening, koji će s početkom u 20.00 sati selekcija BiH odraditi u Trening centru Nogometnog saveza BiH u Zenici, selektor Ivaylo Petev i reprezentativac Amer Gojak o sutrašnjem su meču govorili na pres-konferenciji na Stadionu “Bilino polje”.

Petev je istakao kako su “svjesni kako su odigrali protiv Finske”, da nisu igrali kako su bili zamislili, ali da su igrači koji su ušli dali novu “energiju”.

– Stvorili smo nekoliko šansi, a na kraju smo imali sreće jer smo zabili gol. Po meni, šteta bi bilo da nismo ništa uzeli iz te utakmice… Većina je primjetila da su momci dobro raspoloženi i da im je bilo stalo da pobijede. Nadam se da ćemo sutra dati više golova i pobijediti. Sve ovisi o nama i pokušat ćemo sutra da to uradimo – kazao je Petev.

Rumunske novinare interesiralo je mišljenje o nastupu i porazu Rumunije kod Crne Gore, za koji su kazali da je možda bio i najslabiji nastup u proteklih “sedam-osam godina”.

– Ja sam blizu vas i dugo pratim rumunski nogomet. Rumunija je uvijek imala velikih igrača, a to smatram i sada. Svaka je utakmica posebna za sebe pa svaki klub može odigrati dobru ili lošu utakmicu – podvukao je Petev.

Na pitanje da li, eventualno, razmišlja o promijeni formacije te povratku na igru s tri stopera, Petev je kazao kako “razmišlja o svemu”.

– Sada imamo trening pa sutra ujutro. Definitivno, par sati prije utakmice znat će se prvih 11… Šta će biti sutra, vidjet ćete sami. Mi ćemo našu formaciju prilagoditi kakao nama najviše odgovara i tražit ćemo naš plan da pokušamo dobiti utakmicu – istakao je Petev.

Gojak je ponovio mišljenje svog trenera da rumunski tim ima kvalitetnih igrača te da smatra da su kod Crnogoraca imali loš dan.

– Pokušat će nas iznenaditi. Mi smo imali neke analize u vezi njih. Vidjeli smo gdje smo griješili protiv Finske, tako da smo izvukli neke pouke i nadam se da ćemo to sutra pokazati i na terenu. Spremni smo – istakao je Gojak.

Rumunski su novinari podsjetili Gojaka kako je, nastupajući za zagrebački Dinamo, bio strijelac protiv rumunskog Kluža te da li se nada da će sutra učiniti isto, jer će dosta istih igrača biti u timu Rumunije.

– Jeste, na toj sam utakmici postigao gol i pomogao, na neki način, da dođemo do pobjede i prolaska. Nadam se da ću i sutra. Naravno, prvo svojom dobrom igrom i da se podredim timu, a ako i zabijem, to je dobro. Ako ne, najbitnije će biti da pobijedimo i da idemo dalje – kazao je Gojak.