Petković odbio ponudu Nogometnog saveza BiH

zmajevi_trening_uoci_belgije_

Komisija za imenovanje novog selektora fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine (BiH), u sastavu Ivica Osim, Duško Bajević, Sead Kajtaz i Zvjezdan Misimović obavila je sinoć pregovore s Amarom Osimom.

Nekadašnji trofejni trener Fudbalskog kluba Željezničar na sastanku je predstavio viziju eventualnog rada i izrazio veliku zainteresovanost za posao na klupi nacionalnog tima BiH, ekskluzivno saznaje Anadolu Agency (AA).

Do kraja sedmice članovi komisije otputovat će u Švicarsku, tačnije Ženevu, gdje će obaviti razgovore i s još jednim kandidatom za selektora, Mehom Kodrom. Za pregovore s uspješnim trenerom švicarskog Servettea i nekadašnjim napadačem slavne Barcelone komisija je ovlastila Misimovića i Kajtaza. Prema saznanjima AA, i Kodro je veoma zainteresovan za preuzimanje reprezentacije BiH.

Isto tako, članovi komisije u predstojećim danima pokušavaju ugovoriti sastanak i s Robertom Prosinečkim, selektorom Azerbejdžana kojem ističe ugovor s državnim savezom smještenim u Bakuu.

– Sve izvjesnije prolongiranje izbora selektora –

U međuvremenu čelnici Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH i članovi komisije, u želji za što kvalitetnijim rješenjem za nasljednika Mehmeda Baždarevića, kontaktirali su i Vladimira Petkovića, selektora Švicarske.

Ponudili su mu pregovore, čak su bili i spremni sačekati ishod utakmica baraža za Svjetsko prvenstvo “Rusija 2018” u kojima će u novembru Petković sa Švicarcima igrati protiv Sjeverne Irske.

U slučaju neodlaska Švicarske na Mundijal, kanili su ponuditi mjesto selektora BiH Petkoviću, koji se zahvalio na ponudi. Naime, nekadašnji prvotimac Sarajeva, bez obzira na ishod dvomeča play-offa, informisao je funkcionere N/FS BiH da je već produžio ugovor sa FS Švicarske, te da ostaje selektor bogate zapadnoevropske zemlje.

Prema svemu sudeći, komisija za imenovanje selektora neće uspjeti obaviti pregovore s odranije utvrđenom trojicom kandidata, Osimom, Kodrom i Prosinečkim, do prvobitno predviđenog roka, 1. novembra. Shodno tome, u N/FS BiH razmišljaju i da prolongiraju zakazanu sjednicu Izvršnog odbora, planiranu za 10. novembra, kada su željeli izabrati selektora.

Komisija će nakon obavljenih pregovora članovima Izvršnog odbora uputiti prijedlog za selektora. Obzirom da bi se moglo desiti da i Osim i Kodro, pa možda i Prosinečki, prihvate ponude, komisija bi, sve je izvjesnije, mogla dostaviti dva imena na razmatranje članovima IO. U tom slučaju “vruć krompir” bi bacili u ruke 15 članova “fudbalske vlade” koji bi morali glasati, odnosno izabrati selektora BiH.

– Plata najviše 30.000 maraka –

Na prvom sastanku Komisije za izbor selektora N/FS BiH u utorak, 24. oktobra, utvrdila je i uslove po kojima će birati selektora, ali i koliko ga može platiti. Zaključeno je da su mogućnosti Saveza da novom selektoru, u najboljem slučaju, ponude mjesečnu platu identičnu ranijim primanjima Baždarevića, tj. u iznosu od 30.000 maraka. Selektorov i cilj reprezentativaca BiH je plasman na EURO 2020, kroz Ligu nacija ili kroz kvalifikacije za predstojeće kontinentalno takmičenje. Mora biti osoba koja poznaje prilike u nacionalnom timu BiH i u radu treba posjedovati autoritet i poraditi posebno na disciplini u timu, što je utvrđeno kao jedan od glavnih problema u mandatu Baždarevića.

Četveročlana komisija na spomenutom sastanku je usaglasila i da kod kriterija prilikom pregovora potencijalni selektor ne mora u CV-u imati referencu “vrhunski fudbaler”, ali mora posjedovati profi trenersku licencu. Predložit će članovima IO N/FS BiH da selektor bira saradnike u stručnom štabu. Obzirom na kompleksnu situaciju i uređenje BiH, ali i N/FS BiH i podijeljena razmišljanja među članovima IO, drugi prijedlog komisije bit će da, kao kod Safeta Sušića i Baždarevića, selektor izabere prvog asistenta, a rukovodici Saveza mu u stručni štab “pošalju” preostala dva, kako bi se, u tom slučaju, zadovoljio očigledno neizbježni nacionalni ključ.