Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tahirović: Livne, sramite li se svog poslodavca?

murat tahirovic
Murat Tahirović

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović reagairao je na izjavu Ariea Livne, nekadašnjeg savjetnika predsjednika RS-a i šefa Ureda Vlade RS u Izraelu, da „Bošnjaci danas na Jevreje, Srbe i sve što pripada njima gledaju s mnogo mržnje“.

Tahirović ističe da je ta izjava uvrijedila njega, ali i veliki broj Bošnjaka rasutih po cijelom svijetu, jer, kako dodaje, on i većina članova Udruženja ne mrze nikoga i poštuju svaku žrtvu iz Drugog svjetskog rata, kao i iz perioda 1992. – 1995. u Bosni i Hercegovini.

– Sramimo se Bošnjaka koji su u Drugom svjetskom ratu nanijeli zlo Jevrejima. Sramimo se Bošnjaka koji su u ovome ratu nanijeli zlo Srbima. Sramimo se logora Čelebić kod Konjica i drugih mjesta na kojima su stradali nevini ljudi.

Gospodine Livne, sramite li se Vi postupaka Vaših sunarodnjaka koji čine zločine nad Palestincima? Prihvatate li Vi čijenice o počinjenom genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici? Da li se Vi sramite postupaka Vašeg poslodavca (Milorada Dodika) koji zabranjuje bosanski jezik i negira genocid? Sramite li se Dodika, ali i njegove političke partije koja sve čini da se ne usvoji zakon koji bi spriječio negiranje holokausta?

Gospodine Livne, treba li ovo da znači da Jevreji i Srbi mrze sve što je muslimansko, ja lično mislim ne, već da su to stavovi samo pojedinaca kao što ste Vi – navodi Tahirović.

Dalje ističe da slične izjave nanose štetu ne samo Bosni i Hercegovini već i Jevrejima u njenim granicama.

– Ako niste imali mogućnost da se sastanete s Bošnjacima, a pogotovo s onima koji su preživjeli (torture), pozivam Vas da to učinite, u suprotnom ćete biti zabilježeni u historiji kao još jedna osoba koja je pokušala da revidira historiju i negira genocid – naveo je Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida.