Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reakcije nakon presude

“Definitivno dokazano da je Srbija slala svoje vojnike koji su činili zločine u BiH”

Foto: Arhiv
Stanišić i Simatović

Presudom koju je MMKS izrekao Stanišiću i Simatoviću zaokružen je rad Haškog tribunala na utvrđivanju činjenica i procesuiranju ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini

Jovica Stanišić i Franko Simatović, bivši rukovodioci Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, osuđeni su pravomoćno na po 15 godina zatvora, koji su optuženi za ratne zločine u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, uključujući i optužbu da su bili dio udruženog zločinačkog poduhvata.

Radi se o konačnoj presudi koju je Jovici Stanišić, bivšem šefu Službe državne bezbjednosti Srbije, i Franku Simatoviću, nekadašnjem komandantu Jedinice za specijalne operacije (JSO), nakon obnovljenog postupka, izrekao Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS).

Konačna presuda

Predsjedavajuća petočlanog Žalbenog vijeća Graciela Gatti Santana kazala je da je ovo konačna presuda nakon postupaka započetih pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, čiji je nasljednik MMKS.

Žalbeno vijeće je prihvatilo žalbu Tužilaštva i zaključilo da su odgovorni za udruženi zločinački poduhvat (UZP), koji je za cilj imao nasilno uklanjanje nesrpskog stanovništva kroz cijelo trajanje rata u BiH.

Ovom presudom proglašeni su kriviim i za zločine u Bijeljini, Zvorniku, Doboju, Trnovu, Bosanskom Šamcu i Sanskom Mostu.

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović izjavio je nakon današnje presude kako je definitivno potvrđeno da je Srbija bila involvirana u rat u Bosni i Hercegovini.

Potvrđena uloga Srbije

Podsjećajući da je ova presuda nešto što žrtve čekaju tri decenije, Tahirović je ukazao na značaj današnje konačne presude. Kaže da je presudu čekao 30 godina i šest dana.

– Dočekali smo konačno da je neko iz Srbije, znači iz samog državnog vrha Srbije presuđen za zločine u Bosni i Hercegovini, naravno i u Hrvatskoj i ovim je definitivno potvrđeno da je Srbija bila involvirana u rat u Bosni i Hercegovini, odnosno da je preko svoje Državne bezbjednosti slala vojnike, odnosno svoje elitne jedinice koje su činile zločine na prostoru BiH, rekao je Tahirović.

Tahirović ističe da se sada može reći cijelom svijetu da je “Srbija bila agresor na Bosnu i Hercegovinu”, te da je “Srbija odgovorna za zločine u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj”.

Proces dug dvije decenije

Presudom koju je MMKS izrekao Stanišiću i Simatoviću zaokružen je rad Haškog tribunala na utvrđivanju činjenica i procesuiranju ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini.

Inače, nijedan državni funkcioner Srbije ranije nije bio osuđen pred Haškim tribunalom za umiješanost u rat u Bosni i Hercegovini.

Postupak protiv Stanišića i Simatovića trajao je nešto duže od dvije decenije i jedan je od najdužih procesa pred Haškim tribunalom.