Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ustavni sud osporio Statut Univerziteta u Banjoj Luci

Senat unbl

Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je danas da Statut Univerziteta u Banjaluci nije u saglasnosti s Ustavom i Zakonom o visokom obrazovanju.

Ocijenjeno je da je Senat Univerziteta u Banjaluci, spornom odredbom prekoračio svoja ovlaštenja iz Zakona o visokom obrazovanju, s obzirom na činjenicu da je propisivanjem trajanja mandata dekana visokoškolske ustanove na posredan način uveo dodatni uslov za njegov izbor čime je, mimo navedenog zakona, statutom kao podzakonskim aktom pooštrio propisane uslove za izbor.

Time je, po ocjeni Ustavnog suda, donosilac osporavanog akta prekoračio svoja ustavna i zakonska ovlaštenja, s obzirom da je na taj način uredio pitanje koje je u nadležnosti zakonodavca.

Na današnjoj sjednici Ustavni sud je donio i odluku kojom je utvrđeno da član 20. stav 2. Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u oblasti unutrašnjih poslova RS nije u saglasnosti sa Ustavom i Zakonom o radu.

Utvrđena nesaglasnost očituje se u tome što su učesnici u zaključivanju osporavanog akta, suprotno garancijama koje pruža Zakon o radu, predvidjeli manji obim prava radnika na neplaćeno odsustvo sa rada od prava koja su im priznata zakonom, saopšteno je iz Ustavnog suda RS.