Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pobjeda Zmajeva na Gibraltaru: Bruka na Kipru dobila je večeras novu dimenziju VIDEO

dzeko-protiv-kipra

Da se prije četiri dana na Kipru nismo obrukali kao nikada do sada, BiH bi večeras vjerovatno već slavila plasman u baraž.

Jer, nakon večerašnje pobjede od 4:0 protiv Gibraltara i poraza Grčke od Belgije na svom terenu (1:2), BiH je izbila na drugu poziciju u grupi sa bodom više od Grka.

Sa prosuta tri boda na Kipru sada bi imali četiri boda više, i do kraja kvalifikacija pobjeda nad Estonijom u posljednjem kolu garantovala bi nam odlazak na baraž.

Protiv Belgije nam ni poraz u tom slučaju ne bi mogao nauditi bez obzira šta Grci uradili do kraja kvalifikacija.

No, kasno je za tu računicu.

Narednu utakmicu Zmajevi graju 7. oktobra protiv Belgije, najvjerovatnije na Grbavici. Belgija je završila posao i plasirala se u Rusiju, no teško da će protiv nas doći da igraju revijalnu utakmicu. Grčka je poražena protiv Belgije, završilo je 1:2. U narednom kolu Grci igraju protiv svog dijela Kipra.

Jasno je da nas šest bodova sigurno vodi u baraž, ali isto tako vrlo vjerovatno da će nas i remi protiv Belgije ostaviti na trećem mjestu. Jer, očekivat da Kipar izbaci Grčku iz igre je zaista suludo, kao i da Grci kiksaju u posljednjem kolu prtiv Gibraltara. Treba napomenuti da drugo mjesto u grupi na kraju kvalifikacija znači baraž za odlazak na Mundijal, ali samo ukoliko ne bude najslabija od svih drugoplasiranih selekcija u devet evropskih kvalifikacijskih grupa.

Protiv Gibraltara pogađali su Džeko (35, 85.), Kodro (65.) i Lulić (83.). Višća je ubilježio dvije asistencija i bio jedan od boljih u našim redovima. Kenan Kodro zabio je svoj prvi gol u dresu BiH.