Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kvalifikacije za EP

Zmajevi poraženi u Portugalu, Hadžibegić pružio priliku trojici debitanata

portugal
Foto: NSBiH

Konačnih 3:0 postavlja Fernandes svojim drugim golom na meču, u nadoknadi

Portugal je večeras u Lisabonu ostvario ubjedljivu pobjedu nad reprezentacijom Bosne i Hercegovine u susretu trećeg kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Prvi su zaprijetili Zmajevi, pokušao je Hadžiahmetović u četvrtoj minuti s dvadesetak metara, ali lopta je prošla pored gola domaćina.

Malo je nedostajalo da izabranici selektora Faruka Hadžibegića (slučajno) poentiraju u 22. minuti. Barišić je centrirao, lopta je dobila čudnu putanju i zamalo završila u portugalskoj mreži, ali Costa je krajnjim naporom odbranio, piše Scsport.ba.

Dvije minute kasnije našu mrežu trese Ronaldo, ali pogodak je poništen zbog ofsajda.

Edin Džeko je imao stotopostotnu šansu u 30. minuti, devet od deset takvih pokušaja bi pospremio u mrežu. Odlično mu je nabacio Cimirot, usamljen je bio Dijamant na desetak metara od gola, ali jako je loše šutirao i poslao loptu iznad prečke.

Foto: NSBiH

Na drugoj strani zaprijetio je Joao Felix u 37. minuti, ali izvrsno je reagovao Šehić i odbranio.

Kada se činilo da će poluvrijeme biti zaključeno bez pogodaka, Portugalci su poveli. Sjajno je Fernandes uposlio Bernarda Silvu, a vezista Manchester Cityja zatim rutinski matirao Šehića u 44. minuti – 1:0.

Nakon vodstva Portugal je djelovao relaksiranije i uspostavio veću kontrolu nad loptom, što je smanjilo manevarski prostor Zmajevima. U prvih pola sata drugog poluvremena najviše uzbuđenja izazivali su upadi dvojice navijača na teren u različitim periodima, koje su zaštitari ganjali po terenu.

Portugalci su prednost udvostručili u 77. minuti. Odličan centaršut Rubena Nevesa, na pravom mjestu je Bruno Fernandes koji pogađa glavom za 2:0.

Odličnu priliku za počasni gol Zmajevi su imali minut prije kraja, udarac rezerviste Hamulića vrhovima prstima Costa je skrenuo u korner.

Konačnih 3:0 postavlja Fernandes svojim drugim golom na meču, u nadoknadi.

Kad se sve sabere i oduzme, zaslužena pobjeda domaćina na stadionu Luz. Možemo se tek pitati kako bi se odvijala utakmica da je Džeko poentirao iz one velike prilike…

Što se tiče BiH, meč će ostati upamćen i po debiju trojice mladih nogometaša za seniorsku reprezentaciju – Barišića, Varešanovića i Hamulića.

Za tri dana Zmajevi dočekuju Luksemburg na Bilinom polju. Portugalce, stoga, trebamo što prije zaboraviti.

Portugal – BiH 3:0 (Bernardo Silva 44’, Fernandes 77’ i 92’)

Stadion Luz u Lisabonu. Glavni sudija: Davide Massa (Italija). Žuti kartoni: Danilo (Portugal), Pjanić, Tahirović (BiH).

PORTUGAL: Diogo Costa, Antonio Silva, Dias, Danilo, Joao Cancelo, Guerreiro (Semedo), Bernardo Silva (Otavio), Palinha (Jota), Bruno Fernandes, Joao Felix (Neves), Ronaldo.

BiH: Šehić, Ahmedhodžić, Saničanin, Kolašinac (Gazibegović), Barišić (Hamulić), Dedić, Cimirot, Hadžiahmetović (Tahirović), Pjanić (Prcić), Stevanović, Džeko (Varešanović).