Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Povodom utakmice u Grčkoj oglasili se BH Fanaticosi

navijaci-bih-grcka444

Povodom događaja na utakmici kvalifikacija za SP 2018. između Grčke i BiH oglasila se i navijačka grupa “BH Fanaticos”.

Saopćenje prenosimo u cijelosti:

“Moramo iznijeti naš stav povodom obraćanja odgovornih ljudi iz Grčkog saveza javnosti nakon ružnih i monstrumskih scena koje su se desile na utakmici Grčka – BiH u Atini.

Pismo izvinjenja sa slikom u kojem izjednačavate bakljadu kojom se proslavljao gol na utakmici i parolu kojom se veliča najveći genocid u Evropi nakon drugog svjetskog rata i kojom se vrijeđaju žrtve, vrijeđa jedan narod i čitava jedna nacija, smatramo neprihvatljivim i krajnje bezobraznim!

Ovo pismo smatramo još jednom velikom provokacijom i uvredom istog nivoa kao i parola podignuta na tribinama. Neka vam je na čast gospodo. Pokušavate izjednačiti ekstremnu desnicu i nacionaliste sa istinskim navijačima.

Naša bakljada nije vrijeđala nikoga i ona je, htjeli vi to ili ne, dio ultras navijačkog svijeta.

Ovim pismom se obraćamo i N/FS BiH i svim institucijama koje se bave ovim problemom da najoštrije osude i traže rješenje za ovakve probleme koji se ne dešavaju prvi put. U prošlom kvalifikacionom ciklusu na istom stadionu bili smo svjedoci istih scena i parola. Zahtijevamo da se traže najrigoroznije kazne za počinitelje ovakvih incidenata kao i organizatore sportskih natjecanja. Ovakve ružne scene i izljevi nacionalizma na stadionima se ne smiju događati niti ponavljati.

Mi šutjeti nećemo i ne možemo pred ovakvim provokacijama. Reagovat ćemo u našem stilu, navijački, bez obzira na cijenu i posljedice.

Između rezultata i sporta te obraza i ponosa, mi ćemo izabrati ovo drugo”.