Prosinečki, dobrodošao u pakao!

-robert-prosinecki

Premda su bh. treneri jasno poručili NSBiH da bi za bh. nogomet domaći stručnjak bio najbolje rješenje, iako su novinari mahom za Amara Osima, koji i danas ima “komotnu većinu” u Izvršnom odboru, čini se da će novi selektor biti Robert Prosinečki. Izabrat će ga “Radna grupa” i “manjina” u nogometnoj vladi, pišu Sportske.ba.

Prosinečki je jučer imao neformalni razgovor sa Emirom Spahićem u Splitu. Nije to bio slučajni susret. Štaviše, Prosinečki i Spahić zajedno su igrali u istoj malonogometnoj ekipi na turniru “Četiri kafića”. I pobijedili. Poslije je “pala kafica”. I Robi i Spaha su pobrali simpatije splitske publike. S 3:2 pobijedili su tim Krajišnika Senijada Ibričića i Rifeta Kapića, koji je iz Cazina stigao kao posebno pojačanje.

Premda zajednički nastup Spahića i Prosinečkog nema zvaničnu formu pregovora, ali je vrlo snažan utjecaj bivšeg kapitena na tokove u NSBiH. Do Spahićevog mišljenja jako drži aktuelni predsjednik i “vrhovni autoritet” Elvedin Begić.

Iako su oficijelni pregovori u četvrtak, na pola puta u Gradišci, nema dvojbe da će NSBiH prihvatiti sve uslove Prosinečkog. Pa i onaj “ključni” , da sam sastavlja svoj “stožer”. Sve, samo da Amar Osim ne bude selektor. To će biti jedina zadaća bošnjačkih članova u Izvršnom odboru. Da bespogovorno dignu ruku za “Žutog”.

Kasnije će Prosinečki prihvatati sve što Savez bude tražio. Postat će fleksibilan, rastezljiv, popustljiv, jer neće imati kuda.

Pregovori, baš u Gradišci nisu slučajno. Prvo što će biti daleko od očiju bh. i hrvatske javnosti, a drugo što će tok pregovora nadzirati Mile Kovačević, predsjednik FSRS, kojem tako veliko ime dolazi na noge. Na kućni prag. A Mile je slab na “zvezdaša”. Dobit će na važnosti. I eto, osim bošnjačkih šest dodatnih još pet srpskih glasova. I za izbor će nedostajati još samo jedan hrvatski glas. A dva su već “bjanko” osigurana. Ivan Beus i Mato Jozić, u pola dana i pola noći podržat će sve što Begić predloži, a što će kasnije donijeti boljitak hrvatskoj komponenti. Izlasku oba “hrvatska” kluba i Evropu i jedan trofej. I opstanak GOŠK-a. To postaje tradicija. Kod glasanja bi mogao biti sporan Dragan Kulina, koji nije uvjek stranački “poslušan”. On ima svoj stav i razmišlja svojom glavom. Kulina je na posljednjoj sjednici nogometne vlade bio protiv Dragana Okuke i Vladimira Petrovića. Nije bio kontra Prosinečkog, ali jeste bio za izbor Osima. I tu je nastao problem, pa je nogometna vlada odlučila standardnim i pouzdanom članovima putujućeg pregovaračkog tima dodati još “gutače naloga” i “lovce” na dnevnice Milorada Sofrenića i Irfana Durića. Sofrenić, kao bivši fudbalski sudija, prvi je “megafon” Saveza. I češće se pred novinarima pojavljuje od samog “poglavara”. Voli medije, a i njega kamere. Ponaša se kao da nikad nije vratio predsjedničke ovlasti.

Tako je ram za sliku sklopljen. Amar Osim, kao i Sergej Barbarez ranije još su jednom izigrani. Za dvije godine, u ovo doba repriza ili nova sapunica, s ponekim novim glumcima. Opet će navijači tražiti Sergeja Barbareza, ponovo će struka biti za Amara Osima, opet će se svjetska trenerska imena “otimati” za selektorsku poziciju u BiH, a na kraju će izbor pasti na nekog novog Prosinečkog. Potrošit će ga, kao što su to uradili sa Safetom Sušićem i Mehmedom Baždarevićem. Robija, kojem će danas sutra svi klicati dok šeta crvenim tepihom ispred Saveza, nakon jednog poraza, odreći će se svi. Neće biti ničiji. Pustit će ga niz vodu. Krenut će glasine “kako puši kao Turčin, pije kao Rus, a troši kao Šeik od Emirata”. Ljubav će brzo prerasti u nepodnošljivu mržnju. “Sporazumni” raskid bit će logičan slijed.

Kada dotaknemo dno i proćerdamo i ono malo zarade što je ostalo od Brazila sjetit će se Ivice Osima. Ako još bude živ. Kojeg su vodali od Orašja do Posušja, od Stoca do Sokoca na noge političarima i sponzorima, anonimusima i bjelosvjetskim barabama koji su bili spremni dati koji dinar, podržati bh. nogomet. Kada su ukinute sankcije, kada je Savez stao na noge i došao do prvih miliona, “stari” Osim je postao teret. Kakav grijeh, kakva drskost ljudi koji danas imaju privilegiju sjediti za istim stolom s takvim velikanom. U nogometnom savezu ništa novo. Prosinečki, dobrodošao u pakao!

Poznavajući Robija, vrlo moguće da je “Žuti” postavio uslov dovođenja svojih pomoćnika, znajući da u Savezu imaju svoje badže, kako bi gospodski odbio ponudu. Prosinečkom je jasno, dođe li za selektora, da će uzeti posao sinu svog nekadašnjeg šefa i najboljeg trenera. Robi je preveliki gospodin da bi se u tako što upustio.