Protiv BiH igra švicarska “legija stranaca” sa 14 naturalizovanih igrača

petkovic

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras u Cirihu odigrat će drugu prijateljsku utakmicu u ovoj godini, gdje će joj protivnik biti učesnik EURO 2016, Švicarska, nacionalni tim sastavljen od „legije stranaca“.

Od 24 igrača koje je selektor Vladimir Petković (52) pozvao za test mečeve sa Irskom (25. marta poraženi 0:1) i BiH njih čak 14 su „stranci“, fudbaleri rođeni u drugim državama ili sa dvojnim državljanstvima, odnosno naturalizovani. Dolaze iz devet država svijeta (Njemačka, Španija, Čile, Kamerun, Kosovo, Zelenortska Ostrva, Albanija, Makedonija i BiH), analizira Anadolu Agency (AA).

Sedmorica Albanaca

Među naturalizovanim reprezentativcima Švicarske prednjači sedam igrača albanske nacionalnosti iz tri zemlje, Makedonije, Kosova i Albanije. To su Valon Behrami, Granit Xhaka, Pajtim Kasami, Blerim Dzemaili, Xherdan Shaqiri, Admir Mehmedi i Shani Tharashaj.

Dakle, „legionari“ sa Petkovićevog posljednjeg spiska su Timm Klose (dvojno državljanstvo: Njemačka, klub: Norwich), Phillipe Senderos (Španija, Grasshopper), Ricardo Rodriguez (Čile, Wolfsburg), Francoius Moubandje (Kamerun, Toulouse), Valon Behrami (Kosovo, Watford), Gelson Fernandes (Zelenortska Ostrva, Rennes), Granit Xhaka (Albanija, Borussia Monchengladbach), Pajtim Kasami (Makedonija, Olympiakos), Blerim Dzemaili (Makedonija, Genoa), Xherdan Shaqiri (Kosovo, Stoke City), Admir Mehmedi (Makedonija, Bayer), Shani Tharashaj (Albanija, Grasshopper), Breel Embolo (Kamerun, Basel) i Haris Seferović (BiH, Eintracht Frankfurt).

Uz Seferovića i selektor Petković, rođeni Sarajlija, večeras će igrati protiv svoje zemlje. Prosječna starost po fudbaleru reprezentacije Švicarske je 25,7 godina, a 18 od 24 igrača igraju u inostranstvu. Vrijednost nacionalnog tima je 177,75 miliona eura.

Petković je selektor Švicaraca od 1. jula 2014. godine i do sada ih je sa klupe predvodio u 16 susreta u kojima je ostvario devet pobjeda, dva remija i pet poraza, uz gol razliku 34:16. Preferira napadačku taktiku, pa su u formaciji 4-3-3 igrali i u posljednjoj provjeri protiv Iraca.

U reprezentaciji BiH svi igrači su rođeni u svojoj zemlji ili su bh. porijekla. Međutim, petorica fudbalera rođena su van granica BiH. Emir Spahić je Dubrovčanin (Hrvatska), Sead Kolašinac rođen je u njemačkom Kalrsruheu, Muhamed Bešić u Berlinu (Njemačka), dok je Sanjin Prcić „na svijet došao“ u francuskom Belfortu, te Mario Vrančić u Slavnonskom Brodu (Hrvatska).

Bh. igrači stariji i manje plaćeni

BiH ima i nešto stariji tim od Švicarske (26,8 godina prosječna starost igrača), koji su i manje plaćeni – 116,95 miliona eura. Od 25 pozvanih fudbalera sa spiska selektora Mehmeda Baždarevića (55) za prijateljske utakmice sa Luksemburgom (BiH 25. marta pobijedila 3:0) i Švicarskom 23-ojica igraju u inostranim klubovima.

Baždarević je selektor BiH od 13. decembra 2014. godine. Bh. nacionalni tim vodio je u 10 mečeva, u kojima je šest puta slavio pobjede. Po dva puta je remizirao i izgubio. Gol razlika BiH u eri Baždarevića je 20:10. Protiv Luksemburga susret je počeo u formaciji 4-4-2. Napravio je svih šest dozvoljenih izmjena u kontrolnim utakmicama. Najavio je kako večeras u Cirihu neće eksperimentisati i da će na teren od prvog minuta poslati najjači tim koji će igrati na pobjedu.

Prijateljska utakmica Švicarka – BiH igra se večeras na stadionu „Letziground“ u Cirihu sa početkom u 20.30 sati, piše Anadolu Agency.