Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Put za SP u Rusiji počinje i završava s Estoncima

Pregovori u toku: Prijateljska utakmica Turska – BiH 15. juna u

Trenutno reprezentacija BiH ima i drugih “briga”, no žrijeb kvalifikacijskih grupa za SP 2018. u Rusiji svejedno nam je svima oduzeo podosta pažnje. Ipak je to bio mali prozor u budućnost, pogled u ono što Zmajeve čeka u skorijoj budućnosti. A ona bi mogla biti svijetla…

Proces spašavanja aktuelnih kvalifikacija za Euro 2016. i dalje je itekako živ, ali cilj se još ne nazire, još je dosta posla. Napravljeno je nekoliko ispravnih koraka, Zmajevi su se s Mehmedom Baždarevićem na čelu konsolidirali, ali tek ih sada čekaju utakmice u kojima trebaju pokazati jesu li, ili nisu. A ishod tih duela uvelike će usmjeriti razvoj atmosfere za predstojeće kvalifikacije, one za SP 2018. u Rusiji, u kojima će s druge strane, u grupi H, čekati Belgija, Grčka, Estonija i Kipar, piše Dnevni list.

bazdarevic mesa“Igrali smo sa svima, a ja sam iskreno želio grupu sa šest timova, kako bismo imali više utakmica, ali šta je tu je”, ustvrdio je Baždarević.

“Belgijanci su favoriti. Oni su broj jedan, ali realno smo mogli proći znatno gore. Imamo jaku, ali dobru grupu, Belgija i mi ćemo se boriti za direktan odlazak na SP, iako izuzetno respektiram i Grčku i Estoniju, ali i Kipar, koji nas je pobijedio u Zenici i kojeg ne smijemo podcijeniti”, dodao je šef Zmajeva.

Raspored utakmica također će biti važan detalj. A on kaže da će Zmajevi kvalifikacije otvoriti 6. septembra 2016. na domaćem terenu protiv Estonije. Zatim u oktobru slijedi gostovanje kod Belgije, pa onda vezani duel s Kiprom kod kuće. Do kraja sljedeće godine na rasporedu će biti još gostovanje kod Grčke. Jasno, bilo bi poželjno taj prvi dio okončati u jednom pozitivnom tonu, u suprotnom će Zmajevi ponovo biti osuđeni na “vađenje” kroz koje prolaze u kvalifikacijama za Euro 2016.

Godinu 2017. otvorit će prijateljska utakmica sa domaćinom SP-a, Rusijom, koja će poslužiti kao uvod pred domaći revanš sa starim znancima Grcima nakon kojeg bi moralo biti jasno koliko će biti snažna ta šesta kvalifikacijska kampanja za Svjetska prvenstva. Gostovanje na Kipru i novi prijateljski duel s Rusima obilježit će ljeto 2017., a kraj kvalifikacija Zmajevima će donijeti domaći duel s Belgijom i gostovanje kod Estonije.

Po aktualnom FIFA-inom rankingu, samo je Begija ispred – Vragovi su treći na svijetu. Zmajevi drže 26. poziciju, a slijede Grčka (44.), Estonija (82.), pa Kipar (85.). No, da to ne treba nužno shvatiti kao veliko ohrabrenje, dokazale su već tekuće kvalifikacije u kojima su kola nizbrdo krenula – od prvog kola i domaćeg poraza od Kipra koji eto, barem tako kaže FIFA-ina tabela, ne bi trebao predstavljati problem.

Baždarević to stalno ima na umu, što je svakako dobra stvar, dijelom i zbog činjenice da Zmajevi do kraja kvalifikacija za Euro 2016. još trebaju gostovati na Kipru.

Propozicije takmičenja su jasne, pa će tako pobjednici devet grupa direktno na SP, a u doigravanje će osam najboljih drugoplasiranih ekipa. Idući tom analogijom i cilj Baždarevića i društva trebao bi biti jasan, a njegove izjave sugeriraju da mu je situacija jasna, no do tada je pred njim važniji posao vraćanja kvalifikacijske kampanje za predstojeći Euro na pravi put. A bude li uspješan, i put do Rusije mogao bi biti manje naporan, manje stresan, u konačnici i uspješan.

Raspored kvalifikacija grupe H

2016.

6. septembar
BiH – Estonija 20.45
Kipar – Belgija 20.45

7. oktobar
Belgija – BiH 20.45
Grčka – Kipar 20.45

10. oktobar
BiH – Kipar 20.45
Estonija – Grčka 20.45

13. novembar
Belgija – Estonija 20.45
Grčka – BiH 20.45

2017.

25. mart

Kipar – Estonija 18.00
Belgija – Grčka 20.45

9. juni
BiH – Grčka 20.45
Estonija – Belgija 20.45

31. avgust

Kipar – BiH 20.45
Grčka – Estonija 20.45

3. septembar

Estonija – Kipar 20.45
Grčka – Belgija 20.45

7. oktobar

BiH – Belgija 18.00
Kipar – Grčka 20.45

10. oktobar

Belgija – Kipar 20.45
Estonija – BiH 20.45