Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nermin Nikšić o izboru za predsjednika SDP-a: Očekujem pobjedu

BiH

niksic

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić izjavio je kako vjeruje da će izbori koji će se održati na jesen i na kojima će SDPBiH birati novog predsjednika “proteći u fer i demokratskoj atmosferi i da će nakon njih SDP izaći kao jaka, jedinstvena i moderna partija”.

On je naglasio kako je “ovo prvi put da će svi članovi neke političke stranke u BiH svojim glasovima izabrati predsjednika”.

– Ponosan sam što ću biti kandidat na tim izborima i očekujem jednu demokratsku utakmicu, podršku najvećeg broja članova SDP BiH koji sada odlučuju i naravno pobjedu – kazao je Nikšić u intervjuu za “Oslobođenje”.

[pull_quote_left]Ovaj model unutarpartijskih izbora trenutno u BiH, ali i šire, sigurno jeste najdemokratskiji model funkcioniranja jedne stranke. Moja želja je da ne stanemo na ovome, već da nastavimo jačanje te uloge članstva kroz daljnje izmjene Statuta koje ćemo razmatrati na predstojećem partijskom kongresu u oktobru[/pull_quote_left]

Nikšić je dodao kako je “izuzetno sretan i zadovoljan što je SDP već u praksi implementirao model jedan čovjek – jedan glas i to bez bilo kakvih problema, a sve je organizirano u rekordno kratkom vremenu”.

– Dugo vremena sam u SDP-u. Ova partija je prošla puno toga u posljednjih 25 godina, ali je sve to vrijeme ostala najjača ljevičarska stranka u BiH, unatoč svim problemima sa kojim se suočila. Duboko vjerujem da je SDP, odnosno ideja koja nas u SDP-u drži na okupu, jedino istinsko rješenje za napredak ove zemlje i njenih građana. Zato je izuzetno važno da u predstojećem periodu sačuvamo jedinstvo partije, damo priliku i novim, mlađim ljudima da učestvuju u radu partije i da sutra svi zajedno ponovo postanemo politička snaga broj jedan u BiH – naglasio je Nikšić.

Po njegovim riječima stvorene su pretpostavke da za sve ključne odluke od općinskog do državnog nivoa mogu putem ankete ili referenduma pitati za mišljenje sve članove SDP-a BiH.

– Taj put je, po meni, jedini ispravan za SDP, a ako mi to uspijemo uraditi, vjerujem da ćemo povući i druge stranke da se tako ponašaju, što će imati značajne pozitivne efekte na ukupnu političku scenu u BiH – naglasio je Nikšić.

Dodao je da je to veliko postignuće aktuelnog rukovodstva SDP-a, ali i svih njegovih članova koji su pokazali veliku brigu i ljubav prema partiji.

– Ovaj model unutarpartijskih izbora trenutno u BiH, ali i šire, sigurno jeste najdemokratskiji model funkcioniranja jedne stranke. Moja želja je da ne stanemo na ovome, već da nastavimo jačanje te uloge članstva kroz daljnje izmjene Statuta koje ćemo razmatrati na predstojećem partijskom kongresu u oktobru – kazao je Nikšić.