Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kvalifikacije za ep

Upravu je Kodro, imamo još šansi samo su nam nikakve

zmajevi reprezentacija
FOTO: Fena

Prilično suludo je očekivati da možemo, ovakvi kakvi trenutno jesmo, napraviti išta protiv Portugala koji u šest utakmica ima gol razliku 24:0

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine porazom protiv Islanda šanse za plasman na EURO 2024 kroz kvalifikacije svela je na minimum. No, matematički one još postoje.

U igri je još 12 bodova, a mi trenutno četiri kola prije kraja kasnimo sedam bodova za Slovacima koji su na drugoj poziciji.

Portugal nam je već sada nedostižan na prvoj.

tabela grupa j
FOTO: Screenshot

Nerealan scenarij

U igri je dakle još 12 bodova. Hipotetički, u slučaju da dobijemo sve četiri preostale utakmice imali bi 18 bodova. I čekali da Slovačka ne dobije dvije od preostale četiri utakmice.

Jer u slučaju da Slovaci dobiju, recimo Luksemburga i Island, a izgube od Portugala i od nas, oni su sigurni na drugoj poziciji, bez obzira na to šta mi napravimo do kraja.

No, taj scenarij je prilično nevjerovatan. Ne zato što Slovaci ne mogu kiksati i osvojiti najviše četiri boda do kraja, to je i moguće. Nevjerovatnost ovakvog raspleta leži u nama. Činjenica je da se naša reprezentacija muči i protiv reprezentacija kakva je Lihtenštajn. Zato je prilično suludo očekivati da možemo napraviti išta protiv Portugala koji u šest utakmica ima gol razliku 24:0.

bih raspored
FOTO: Screenshot
Naš raspored do kraja kvalifikacija

I da, nikada u istoriji naša reprezentacija nije vezala četiri pobjede u nizu u kvalifikacijama. Pa ni u onim kvalifikacijama za Brazil 2014. Tada samo u finišu kvalifikacija uspjeli vezati tri pobjede u nizu (Slovačka, Lihtenštajn i Litvanija) i plasirati se na SP.

Moguć, ali i dalje nerealan scenarij

U slučaju da izgubimo od Portugala, a nekim čudom uspijemo slaviti u preostale tri utakmice, imali bi 15 bodova, onda bi nam za drugu poziciju trebalo još nekoliko “idealnih rezultata”.

slovacka raspored
FOTO: Screenshot
Raspored Slovaka do kraja kvalifikacija

Prvo, da Slovačka i Luksemburg ponovo odigraju neriješeno. I da obje selekcije izgube od Portugala i Islanda.

Slovaci bi tada imali 14, kao i Luksemburg (uz realnu pretpostavkom da pobijede Lihtenštajn u zadnjem kolu).

I dalje moguć, ali i dalje nerealan scenarij

U slučaju da izgubimo od Portugala, i nekim čudom uspijemo slaviti u preostale tri utakmice, a Slovaci i Luksemburg odigraju neriješeno i neko od njih (ili obje) odigra neriješeno s Islandom ili Portugalom, imali bi isti broj bodova 15 s jednom ili obje reprezentacije.

U prvom slučaju, ako bi imali s jednom od te dvije reprezentacije isti broj bodova (15) onda bi tu reprezentaciju morali dobiti tri razlike (od obje smo izgubili 0:2), jer se u konačnici prvo računa međusobni omjer.

luks raspored
FOTO: Screenshot
Raspored Luksemburga do kraja kvalifikacija

U slučaju da sve tri reprezentacije osvoje po 15 bodova, formirala bi se mini tabela u kojoj bi mi imali najviše bodova (6), a Slovačka i Luksemburg po 5.

Baraž je realnost koju čekamo sa strahom

Zahvaljujući rezultatima u Ligu nacija pod palicom Ivayla Peteva Zmajevi će imati još jednu priliku da se kvalifikuju na Evropsko prvenstvo koje će se sljedeće godine igrati u Njemačkoj.

Džeko smatra da smo protiv Islanda zaslužili tri boda

No, osim što baraže ne pamtimo po dobrom, ponovo se nameće pitanje; koga naša reprezentacija u stanju u kakvom je trenutno može pobijediti? U baražu će nas vjerovatno čekati puno ozbiljnije reprezentacije od Lihtenštajna, Islanda ili Luksemburga.