Izborili plasman na Evropsko prvenstvo

Rukometaši BiH stigli u Sarajevo: Nećemo se zadovoljiti samo učešćem na prvenstvu

rukometasi

Kapiten reprezentacije Mirsad Terzić je naglasio da je reprezentacija prolazila kroz dosta teških trenutaka kroz kvalfikacije, ali da su igrači ipak velikim trudom i zalaganjem uspjeli ispuniti cilj

Najbolji rukometaši Bosne i Hercegovine vratili su se u Sarajevo nakon historijskog uspjeha i plasmana na evropsko prvenstvo, do kojeg su došli jučerašnjom pobjedom protiv selekcije Češke u Ostravi (24:23), prenosi Fena.

Reprezentativce BiH dočekao je veliki broj navijača i njihovi saigrači koji nisu mogli nastupiti protiv Čeha, a selektor Bilal Šuman istaknuo je da ova selekcija može napraviti veliki uspjeh, te da se sigurno neće zadovoljiti samo učešćem na EP-u.

– Čestitam ekipi na velikom uspjehu, konačno smo uspjeli otići na veliko takmičenje. Još uvijek nismo najbolji u napadu, ali odbrana je stub našeg uspjeha iz kojeg slijede kontranapadi. Moramo napraviti iskorak i postaviti više ciljeve. Cilj na evropskom prvenstvu će biti plasman u drugi krug takmičenja, odnosno da završimo među prve dvije selekcije u grupi. Ovi igrači su pokazali da to mogu – rekao je Šuman.

Kapiten reprezentacije Mirsad Terzić je naglasio da je reprezentacija prolazila kroz dosta teških trenutaka kroz kvalfikacije, ali da su igrači ipak velikim trudom i zalaganjem uspjeli ispuniti cilj.

– Mogu na odmor otići zadovoljan i hvala na tome saigračima koji su igrali, ali i onima koji nisu mogli zbog povreda. Pobijediti Češku u gostima nije mala stvar. Odlučila je dobra igra u odbrani i raspoloženi Burić, a smanjili smo i broj tehničkih grešaka – rekao je Terzić.

Iskusni Nikola Prce, koji je postigao neke od najvažnijih golova za selekciju BiH, naglašava da je ova ekipa znala loše igrati kući a onda izuzetno dobro u gostima.

– U Tuzli smo imali nevjerovatnu podršku navijača, pa smo opet gubili, a s druge strane u gostima odigramo odlično. Pobjedom protiv Češke nismo dozvolili da neko drugi odlučuje o našem plasmanu na EP – objasnio je rukometaš.

Golman Benjamin Burić naglašava da je ovaj uspjeh velika stvar za rukomet u BiH koji je u posljednjih nekoliko godina pao na niske grane, dok je Ivan Karačić, koji je postigao pogodak za pobjedu u Češkoj, uvjeren da BiH neće biti prolaznik na evropskom prvenstvu.