Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šabanadžović pred revanš s Ircima: Važno je da bh. tim mirno uđe utakmicu

refik zmajevi

Refik Šabanadžović, nekada sjajni odbrambeni fudbaler sarajevskog Željezničara i beogradske Crvene zvezde, smatra da BiH bez obzira na 1:1 iz prvog ogleda baraža za EURO 2016 sa Republikom Irskom ima velike šanse večeras u Dublinu. Prema njegovom mišljenju, najvažnije je da bh. igrači mirno uđu u utakmicu. U tom slučaju, smatra Šabanadžović, koji je u svojoj karijeri imao mnogo sličnih ogleda, BiH bi mogla proslaviti svoj prvi istorijski plasman na Evropsko prvenstvo.

Osim bogate klupske karijere Šabanadžović dobro zna i šta znači igrati za reprezentaciju svoje zemlje. Svojevremeno je odigrao osam utakmica za reprezentaciju bivše SFR Jugoslavije, uključujući i četiri susreta Svjetskog prvenstva 1990. godine u Italiji.

“Nakon šokantnog gola Iraca uspjeli smo brzo uzvratiti i izjednačiti, što je psihološki jako važno. Nije 1:1 toliko loš rezultat, jer da je ostalo 0:0 opet bi morali ići na pobjedu u gostima. Po meni sve je otvoreno pred revanš. Mislim da možemo pobijediti u Dublinu. Čak smatram da u posljednje vrijeme igramo bolje na strani nego na domaćem terenu. Ostala je jedna utakmica, tako da nema više popravnog ni za nas ni za njih. Oni su pokazali da su čvrsta ekipa koja igra dosta grubo, na granici žutog kartona. Ipak, nadam se da će naš kvalitet presuditi. Imamo odličnu reprezentaciju, koja će imati dobre uslove za igru i realno gledajući lijepu šansu da se domogne Evropskog prvenstva. Bio bi to još jedan ogroman uspjeh jako važan ne samo za fudbal u BiH, nego uopšte za državu”, priča Šabanadžović.

[yuzo_related]

U nekoliko navrata tokom karijere Šabanadžović je sa svojim klubovima bio u situaciji da se nakon 1:1 na domaćem terenu za prolaz mora boriti u gostima. Zbog toga misli da je to rezultat koji daje dosta prostora gostujućem timu.

“U moje vrijeme u evropskim kupovima igralo se samo na eliminaciju, nije bilo grupne faze u bilo kojem takmičenju. Dobro se sjećam sa Zvezdom, kada smo postali šampioni Evrope, u prvom kolu Kupa šampiona igrali smo 1:1 protiv Grasshoppera na domaćem terenu. Međutim, revanš smo dočekali potpuno smireni i razbili ih pobijedivši čak 4:1. Naši igrači poptu Edina Džeke, Miralema Pjanića, Asmira Begovića i još nekih su veoma iskusni i izuzetno kvalitetni. Igraju utakmice na najvišem mogućem nivou pred ogromnim brojem gledalaca, tako da atmosfera u Dublinu na njih ne bi trebala negativno uticati. Naprotiv mislim da će za njih to biti dodatni motiv. Važno je da uđu hladne glave i svjesni da su kvalitetniji od Iraca”, kaže Šabanadžović i dodaje:

“Mislim i da je selektor Mehmed Baždarević sve dobro analizirao, tako da sam optimista. Ne treba srljati i odmah krenuti po taj gol. Polako i smireno trebamo dominirati terenom i stvarati dobre situacije pred njihovim golom. Ne očekujem da će Irska krenuti ofanzivno zbog toga što igra na svom terenu. Gledao sam ih protiv Njemačke kada su dobili 1:0. Oni dođu do centra, pa onda vraćaju loptu i ne rizikuju previše. Rezultat koji imaju iz Zenice za njih može biti mač sa dvije oštrice. S druge strane ih čeka protivnik koji je opasan iz raznih situacija. Imamo sjajne napadače, opasne veznjake i krilne igrače, a ne smiju ni prekršaje praviti na tridesetak metara od gola jer znaju kakav je Pjanić iz prekida. Neće njima biti nimalo lako da sačuvaju tu prednost gola u gostima. Još jednom ponavljam imamo realne šanse za plasman u Francusku, samo trebamo biti smireni, staloženi i koncentrisani.”

Revanš susret baraža između Republike Irske i BiH počinje u 19:45 sati po lokalnom vremenu (20:45 po srednjoevropskom) na dublinskom stadionu “Aviva”, a sudiće Holanđanin Bjorn Kuipers.