Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dilema bez pokrića

Savez odgodio “samoranjavnje”!?

petev dzeko nsbih

U jednom trenutku, opet nezvanično, protureno je “pojašnjenje” zašto bi Bugarin mogao biti bivši – a ono je glasilo, vjerovali ili ne; “da se uspostavi nacionalni balans, te da se za selektora A reprezentacije imenuje selektor – Bošnjak”?! E, to već nije suludo, to je morbidno!

Bugarin Ivaylo Petev prije nešto manje od dvije godine sjeo je na klupu fudbalaske reprezentacije BiH, pod “rafalnom paljbom” sa skoro svih strana. Izdržao je sve, i one najbrutalnije napade, te na klupi dočekao istek dvogodišnjeg ugovora.

Piše: Edin BOROVINA/Fokus.ba

U trenutku kada je Bugarin preuzeo reprezentaciju, ona je bila blago rečeno devastirana. Godinu dana bez ijedne pobjede. Na Mundijal u Katar nije je uspio odvesti, iako je praktički bio “došao do vode”. No, niti se “napio”, niti je dobio otkaz. Iz dva razloga. Onaj koji je insistirao na njegovom dovođenju, vjerovao je da mu treba dati šansu u Ligi nacija. A, igrači su na terenu nesumnjivo pokazali, u svakoj utakmici, da poštuju i cijene Bugarina.

Ispostavilo se da je to bila dobra odluka. Na čelu s Bugarinom Zmajevi su protutnjali Ligom nacija i na kraju se uz tri pobjede, dva remija i jednim porazom (u Rumuniji, kada je prvo mjesto bilo osigurano) plasirali u elitni rang Lige nacija.

Savez je pored zagarantovanih 3 miliona maraka za učešće, zahvaljujući trijumfu reprezentacije u Ligi nacija predvođene Bugarinom, inkasirao još 3 miliona maraka.

Ono što je još važnije, trijumfom u Ligu nacija, osigurana je “dupla šansa” za istorijski plasman na Evropsko prvenstvo na kojem nikada do sada nismo bili.

I najvažnije, igrači su u Ligi nacija, od Džeke i Pjanića pa sve do onih na klupi, pokazali da im Petev godi, da ga itekako razumiju, kao vjerovatno nikada nijednog selektora do sada.

Svlačionica je u dvogodišnjem mandatu Peteva bila “operisana” od skandala, svađa, incidenata, kao i teren.

Jedan se zaista desio, no Bugarin ga je riješio mangupski, džentlmenski, kako vam volja. Onaj s Pjanićem i fotkom iz kafane. U jednom trenutku Pjanić je bio na ivici ambisa, javnost brutalna kako to obično biva u takvim sitaucijama, no Bugarin je pokazao veličinu i mudrost kada bi mnogi treneri jednostavno iskoristili situaciju i gradili svoje ime na posrnuloj zvijezdi. Pogotovo stranci koji su tu “od danas do sutra”.

Bugarin je stao uz Pjanića, i odbio svaku mogućnost da ga se izbaci iz reprezentacije, iako je čak u jendom trenutku bilo odaslano i saopštenje u kojem je Pjanić već bio “bivši”. Malo pomalo, i javnost je počela prihvaćati Bugarina, a tribine Bilinog polja su se ponovo nakrcale do posljednjeg mjesta.

I kada su svi očekivali da će Petevu sigurno biti produžen ugovor, ponajprije iz razloga koje smo pobrojali, u medijima je osvanuo navodno potpuno suprotan razvoj situacije. Da se Savez želi riješiti Bugarina! Istini za volju, bez ijedne zvanične potvrde da će se to zaista i desiti.

Odmah su istureni i kandidati, rekli bismo “vječni”, koji bi mogli na klupu čim se Savez riješi Peteva.

Među njima već dobro poznata imena, od kojih u se četiri isticala kao “favoriti”. No, kada se izuzmu Vahid Halilhodžić i Safet Sušić koji “90 posto hoće, a 100 posto neće”, ostanu dva vječna kandidata od kojih je jedan čak i nezvanično u medijima proglašen praktično novim selektorom?! No, iz Saveza to niti jedan zvaničnik nije javno potvrdio.

Inače, oba ta kandidata su već bila u ulozi selektora, i nisu se proslavili, niti u jednom segmentu. Naprotiv.

Kada se sve sabere u oduzme, zamjeniti Peteva u ovom trenutku, a pogotovo sa takvim kandidatima za nasljednika, zvuči suludo. Poput pucnja u vlastite noge uoči starta utrke za medalju.

U jednom trenutku, opet nezvanično, protureno je “pojašnjenje” zašto bi Bugarin mogao biti bivši – a ono je glasilo, vjerovali ili ne; da se uspostavi nacionalni balans, te da se za selektora A reprezentacije imenuje selektor – Bošnjak?! E, to već nije suludo, to je morbidno!

Nogometni savez trebao je u četvrtak raspravljati o tome hoće li nastaviti saradnju s Petevom, a prema nekima, čak i predstaviti novog selektora. No, iznenada, sjednica Izvršnog odbora je odgođena za 4. januar!

Pred Zmajevima su već u martu kvalifikacije za Euro, za Edina Džeku vjerovatno posljednje, možda čak i za Miralema Pjanića, dvojca bez kojeg je teško zamisliti reprezentaciju. U svakoj utakmici pod palicom Ivayla Peteva obojica su “ginuli” na terenu, a slijepo su ih pratili i ostali. Savez bi i to trebao imati na umu kada sjedne da odluči o sudbini Bugarina! Ako je plasman na Evropsko prvenstvo cilj, naravno!