Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Selektorski debiji: Mušović i Smajlović se nisu proslavili, Ćiru porazili Bugari…

006494

Gotovo svi dosadašnji selektori reprezentacije Bosne i Hercegovine debi na klupi nacionalnog tima imali su u prijateljskim utakmicama. Fuad Muzurović debitovao je u Tirani u novembru 1995, porazom od Albanije rezultatom 2:0.

Džemaludin Mušović je tri godine poslije imao neslavan debi u Argentini gdje je doživio poraz od 5:0, da bi Faruk Hadžibegić u martu 1999. debitovao remijem protiv Mađarske, rezultatom 1:1. Jedini strijelac za Bosnu i Hercegovinu te večeri bio je Meho Kodro.

Neslavan debi u januaru 2000. imao je Mišo Smajlović, porazom od Katara u Dohi rezultatom 2:0. U martu 2002. debitovao je selektor sa najdužim stažom dosad, Blaž Slišković. Igrali smo protiv Makedonije, a završilo je 4:4 na stadionu Grbavica. Pogađali su po dva puta Sergej Barbarez i Elvir Bolić.

Fuad Muzurović je drugi debi imao u Oslu protiv Norveške. Za razliku od Tirane ovog puta bio je uspješan i pobijedio s 2:1, golovima Misimovića i Muslimovića. Utakmica je bila kvalifikaciona.

Meho Kodro je poput Roberta Prosinečkog sa igračima iz domaćeg prvenstva debitovao u januaru 2008, porazom od Japana (3:0), dok je Miroslav Blažević debi dočekao u Zenici u augustu iste godine. Poraženi smo te večeri od Bugarske rezultatom 2:1, a debitovao je i Miralem Pjanić. Strijelac za bh. tim bio je Senijad Ibričić.

Safet Sušić je prvi put Bosnu i Hercegovinu vodio na Koševu u martu 2010, u susretu protiv Gane, koji je pripao našoj reprezentaciji (2:1) golovima Ibiševića i Pjanića. Mehmed Baždarević po prvi put reprezentaciju je vodio u martu 2015. u kvalifikacijama za Euro u Francuskoj, pobijedivši Andoru rezultatom 3:0, uz hat-trick Edina Džeke.