Reprezentacija

Šimunović o odluci da igra za BiH: Čekao sam poziv HNS-a dvije godine

16/07/2017

Jozo Šimunović (22), stoper Glasgow Celtica, bivši nogometaš Dinama, odlučio je igrati za Bosnu i Hercegovinu! Čovjek koji je odigrao 48 utakmica za mlade selekcije Hrvatske, od U-16 do U-21, umjesto kockastog odijevat će dres reprezentacije BiH.

– Odlučio sam igrati za Bosnu i Hercegovinu! Nema se tu šta mnogo više pričati, to je moja odluka i to je gotovo, to je tako – kazao je Šimunović za Sportske novosti.

Ukratko je ispričao slijed događaja koji su ga lansirali u reprezentaciju BiH.

– Nazvao me selektor Bosne i Hrecegovine Mehmed Baždarević. Nakon tog prvog poziva razgovarali smo još nekoliko puta. Nakon tih razgovora definitivno sam donio odluku da želim igrati za Bosnu i Hercegovinu. Rođeni sam Zagrepčanin, ali su mu roditelji iz Jajca te imam uvjete za igranje za BIH. To je cijela moja priča.

Novinar Sportskih novosti pitao ga je da li je izgubio strpljenje čekajući poziv iz Hrvatske?

– Gledajte, kad su god bila reprezentativna okupljanja, ja sam se osjećao loše, jako loše. Igrao sam dobro, osvajao trofeje, hvalili su me svi, trener, saigrači, mediji, navijači… Uglavnom svi igrači Celtica su odlazili na reprezentativna okupljanja, a ja sam ostajao trenirati u klubu. Stalno sam mislio, valjda sljedeći put neću ostati. Ali uvijek sam ostajao, bez obzira na sve što sam pružao. Vidio sam da se u i hrvatskim medijima prate moje dobre igre, dakle, nije se radilo o tome da sam bio daleko od očiju. U klubu su me stalno pitali zašto me nitko ne zove u hrvatsku reprezentaciju, nikome nije bilo jasno.

Kaže da je čekao dovoljno dugo…

– Čekao sam poziv dvije godine! Ali nije došao. Ne želim ispasti neskroman, ali držim da sam taj poziv davno zaslužio. Na kraju sam sjeo s svojom porodicom i donio odluku. Dugo smo razgovarali, nisam to odlučio naglo.

Onda je dodao još nešto. Vjerovatno je i to bio najveći razlog što je odustao od hrvatske reprezentacije.

– Znate što mi je bilo najviše žao? Kad sam bio dugo povrijeđen, niko me iz HNS-a nije nazvao, niko me nije pitao za zdravlje. Pa ipak sam odigrao skoro 50 utakmica za mlade selekcije Hrvatske, bio sam kapiten. Nisam trebao dobiti reprezentativni poziv, ali da me barem neko nazvao i pitao kako se osjećam, kako ozljeda, pružio mi neku podršku. Ne želim da ispadne pregrubo, znate da nisam od onih koji će se velikim riječima izlaziti u medije, bilo koga optuživati, kritizirati. Međutim, zar to nije neljudski? Pa valjda je stvar ljudskosti da nekoga ko je bolestan ili ozlijeđen nazoveš, pitaš kako je. To nema veze s nogometom, ali s ljudskošću ima.

Ima još nešto…

– Kad sam se na kraju vratio nakon ozljede, onda nisam bio pozvan niti u U-21 reprezentaciju, kad smo igrali odlučujuću utakmicu za nastup na Evropskom prvenstvu. Sad mi recite, kako sam trebao odlučiti nakon svega? Selektor BiH Baždarević je zvao, bio korektan, pitao me o svemu, potpuno drukčija priča. Sad na kraju svoje priče s Hrvatskom, zahvaljujem svim selektorima u mladim reprezentacijama Hrvatske koji su me vodili i vjerovali u mene, koji su nam svima skupa bili više nego selektori, bili su nam kao roditelji. Sada okrećem novu stranicu u svojoj karijeri u reprezentativom dresu BiH – zaključio je Jozo Šimunović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.