Reprezentacija

prekinuta sjednica

“Begić se nije pojavio, čim se pojavi izabrat ćemo selektora”

04/01/2021

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine ni danas nije dobila novog selektora

Prema zvaničnom saopćenju iz Nogometnog saveza BiH, današnja sjednica Izvršnog odbora prekinuta je jer se nije željelo glasati bez prisustva svih članova.

Potpredsjednik Izvršnog odbora Milorad Sofrenić nakon sjednice je optužio predsjednika Saveza Elvedina Begića da opstruira izbor selektora nedolascima na sjednice kao i uticajem na pojedine članove IO da ne glasaju za predloženog kandidata.

“Nažalost, aktuelni predsjednik se nije pojavio na komisiji za izbor ni na sjednici IO. Prošli put opravdao je porodičnim problemima, za što smo imali razumijevanje, ali sada nemamo. Ovaj put smo prekinuli sjednicu i nije bilo glasanja, a ja sam predložio da se izbor dogodi u nastavku ove sjednicu, kada se predsjednik Begić pojavi. Da li će to biti za dva dana ili dva mjeseca zavisi od Begića. Ne razumijem ponašanje da se ne pojavi kad se odlučuje o najvažnijoj stvari”, izjavio je Sofrenić.

Ističe da se formalno-pravno i bez Begića može izabrati novi selektor, ali da to nisu željeli, optužujući ga da insistira kod nekih članova IO da se ne izvrši izbor.

“Mi nećemo da ulazimo u tu proceduru kad već tako smatra on i onda nek snosi posljedice”, dodao je.

Nakon današnje sjednice Izvršnog odbora NSBiH javnosti se obratio i Vico Zeljković, član Odbora i Komisije za izbor novog selektora Zmajeva.

Zeljković je, kao i Sofrenić, kritikovao predsjednika Elvedina Begića, koji se uopšte ne pojavljuje na sjednicama na kojima se odlučuje o novom selektoru.

A, kako je rekao Zeljković, prije same današnje sjednice, Begić je napravio telefonski sastanak s pojedinim članovima Odbora i rekao im da “nije bošnjački interes da Petev bude izabran”.

“Saslušali smo Stručnu komisiju u sastavu Misimović, Spahić. Oni su dali prijedloge u vidu Ivayla Peteva i Sergeja Barbareza. Dva dobra i legitimna prijedloga. Onda je bio posao da se ide do kraja i da se izabere selektor. Komisija je u sastavu pet članova, izuzev gospodina Begića, koji se ne pojavljuje, donijela jedinstven stav za prijedlog Ivayla Peteva za novog selektora. Danas taj prijedlog nismo stavili na glasanje jer smo prije same sjednice dobili informaciju od predstavnika federalnog saveza da je Begić napravio telefonski sastanak i rekao da nije bošnjački interes da Petev bude izabran”, rekao je Begić nakon sjednice koja je prekinuta i dobit će svoj nastavak.

Na pitanje o tvrdnjama Vice Zeljkovića i Milorada Sofrenića Begić je kratko dogovorio:

”Sa lažima ne mogu i ne želim se boriti.”

Naglasio je ”nisam se pojavio na sjednici iz opravdanih razloga”, te da “ne može podržati nijedan prijedlog Zvjezdana Misimovića”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.