Reprezentacija

uefa odlučila

SP u Kataru: Dva mjesta u baražu za najbolje iz Lige nacija

13/02/2020

UEFA je odlučila da i drugo izdanje Lige nacija bude uvezano sa kvalifikacijama za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru

Drugo izdanje UEFA Lige nacija se bliži, a i ove sezone takmičenje će biti povezano sa plasmanom na veliko takmičenje, kao što je bio slučaj sa Evropskim prvenstvom 2020. godine.

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine plasirala se u baraž za odlazak na Evropsko prvenstvo 2020. godine i ima realne šanse da se nađe na smotri najboljih selekcija Evrope. Do baraža su Zmajevi stigli upravo kroz Ligu nacija.

UEFA je odlučila da i drugo izdanje Lige nacija bude uvezano sa kvalifikacijama za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru. Istini, zbog manjeg broja reprezentacija koje će iz Evrope naći svoje mjesto na finalnom turniru, i kroz Ligu nacija je ostavljeno manje mjesta.

Dakle, dvije reprezentacije koje budu najbolje u narednom izdanju Lige nacija, a ne budu ostvarile plasman kroz kvalifikacije, na Mundijal mogu kroz Ligu nacija.

Te dvije selekcije će se priključiti ekipama koje završe na drugom mjestu u kvalifikacijama, te će se formirati šest duela polufinala doigravanja za Mundijal. Nakon toga izvući će se tri finalna duela koja će otkriti posljednja tri učesnika Svjetskog prvenstva u Kataru. Naravno, na Mundijal ide i 10 prvoplasiranih ekipa u kvalifikacijama.

BiH je, osvojivši grupu u B diviziji Lige nacija, izborila promociju u elitni rang. Žrijeb drugog izdanja Lige nacija bit će održan 3. marta ove godine u Kongresnom centru u Amsterdamu sa početkom u 18 sati. Realno gledajući, plasman u A diviziju, jeste uspjeh, ali kada je prolaz u baraž za SP u Kataru u pitanju, jasno je da će nam iz te divizije biti puno teže doći do njega, s obzirom na snagu protivnika s kojima ćemo se boriti u Ligi nacija.

Selekciju naše zemlje očekuje, sasvim je jasno, vrlo kvalitetna grupa jer su u Ligi A smještene najbolje reprezentacije u Evropi.

Liga A:

Prvi šešir:

Portugal
Nizozemska
Engleska
Švicarska

Drugi šešir:

Belgija
Francuska
Španjolska
Italija

Treći šešir:

BOSNA I HERCEGOVINA
Ukrajina
Danska
Švedska

Četvrti šešir:

Hrvatska
Poljska
Njemačka
Island

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.