Bilal Šuman na predstavljanju: Preslikat ćemo sistem iz Danske (FOTO)

suman karacic (3)
Foto: I. Kralj

Novi selektor seniorske rukometne reprezentacije BiH Bilal Šuman predstavljen je danas u Sarajevu.

On je, ovom prilikom, prezentirao plan i program unapređenja rada rukometne selekcije BiH i sistem promjena koji namjerava unijeti u Rukometni savez BiH, a iskustva i projekt donosi iz Danske, gdje već neko vrijeme radi u stručnom štabu danskog velikana Koldinga.

Rukometni strateg pripremat će reprezentaciju BiH za kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2018. godine u Hrvatskoj i, kako je naglasio na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu, pozvat će veliki broj novih imena koja će se ravnopravno boriti za mjesto u selekciji BiH.

– Naš cilj je napraviti potpunu reformu kada je riječ o seniorskoj selekciji. Na pripreme za kvalifikacioni ciklus pozvat ću 14 igrača koji su iznijeli prethodne kvalifikacije, ali i dosta novih igrača. Želimo napraviti zdravu konkurenciju u timu i ostvariti plasman na velika takmičenja – rekao je Šuman.

Jedan od prioriteta je unapređenje rada u omladinskim selekcijama, koje će se pratiti posebnim programima i unositi u bazu podataka, na način na koji se to obavlja u Danskoj.

suman karacic (2)

– Taj sistem u Danskoj je dao odlične rezultate. Naravno, mi u ovom trenutku nemamo igrače kakve imaju Danci, ali pokušat ćemo to nadomjestiti ogromnim zalaganjem i zajedništvom na terenu. Pratit ćemo omladinske selekcije na kojima leži budućnost bh. rukometa, raditi na njihovom ispravnom razvoju, a ja ću pokušati iskoristiti svoje veze u Danskoj da nam osiguram učešće na nekim turnirima u Skandinaviji – naglasio je selektor.

Istaknuo je da će Rukometni savez BiH potpisati saradnju sa Evropskom rukometnom federacijom (EHF) o edukaciji bh. trenera, a također postoji želja da se organizira akademija za mlade igrače.

Osvrnuo se i na protivnike BiH u kvalifikacionoj grupi – selekcije Španije, Austrije i Finske.

suman karacic (1)

– Najbitnije je da pokažemo respekt prema svim protivnicima. O Španiji ne treba trošiti riječi, oni su izraziti favorit, vjerujem da možemo dobiti obje utakmice protiv Finske, a najvjerovatnije ćemo veliku borbu voditi protiv Austrije, koja u svom sastavu ima veliki broj igrača iz njemačke Bundeslige. U tim utakmicama svaki gol će biti veoma važan i možda će odlučiti da li ćemo ići na evropsko prvenstvo ili ne – zaključio je Šuman.

Kvalifikacije za evropsko prvenstvo počinju 2. i 3. novembra, a BiH će u prvom kolu gostovati selekciji Španije.