Tadić, Mandžukić, Džeko, Pjanić i Kojašević u glavnim ulogama na puta ka Rusiji

dzeko-kipar

Fudbaleri i nacionalni timovi zemalja iz regiona Zapadnog Balkana obilježili su prva tri kola u evropskoj zoni kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo ”Rusija 2018”.

Dušan Tadić (Srbija) najkorisniji je igrač sa tri postignuta gola i pet asistencija. Srbija je lider na tabeli grupe ”D”, Crna Gora prva je poslije tri takmičarska kruga u ”E”. Hrvatska je na vrhu poretka u grupi ”H”, analizira Anadolu Agency (AA).

Džeko najviše šutirao u okvir gola

Cristiano Ronaldo (Portugal) i Robert Lewandowski (Poljska) sa po pet postignutih golova najbolji su strijelci. Jednom manje mreže protivnika tresao je Mario Mandžukić (Hrvatska), dok su se Tadić (Srbija) i Edin Džeko (Bosna i Hercegovina) po tri puta upisivali u strijelce.

Tadić je sa pet dodavanja prije postizanja golova najbolji asistent dosadašnjeg toka kvalifikacija za Mundijal. Slijedi ga Miralem Pjanić (BiH) sa četiri asistencija. U odabranom društvu tzv. ”pakera” su i Dušan Kojašević (Crna Gora), Josip Iličić (Slovenija), Nolito (Španija) i Eden Hazard (Belgija) sa po tri asistencije.

Džeko je uputio najviše udaraca u okvir gola protivnika. Učinio je to osam puta, odnosno jednom više od Ronalda i Andresa Silve (Portugal), Thomasa Mullera (Njemačka) i Roberta Lewandowskog (Poljska). Marcus Berg (Švedska) je osam puta, tj. u najviše navrata šutirao pored gola protivnika. U sedam navrata neprecizan bio je Josip Iličić.

Mario Gotze predvodi listu igrača koji su se najčešće nalazili u nedozvoljenim pozicijama. Nijemac se u ofsajdima našao u osam situacija na terenu.

Marcio Vieira (Andora) napravio je najviše prekršaja. Čak 12 puta faulirao je fudbalere protivničkih reprezentacija.

Maltežanin dobio dva crvena kartona u tri meča

Maltežanin Jonathan Caruana u tri utakmice uspio je sakupiti dva crvena kartona. Najveću pobjedu ostvarila je Španija deklasiravši Lihtenštajn, rezultatom 8:0 u grupi ”G”. Samo šest mečeva završeno je bez golova (Kazahstan – Rumunija, Bjelorusija – Francuska, Češka – Sjeverna Irska, Češka – Azerbejdžan, Farska Ostrva – Mađarska, Slovenija – Engleska).

Ukupno u prva tri kola kvalifikacija za SP u Evropi je postignu 241 gol, od čega njih 16 u sudijskim vremenima utakmica. Najviše pogodaka (45) viđeno je od 46. do 60. minuta susreta.

Sa maksimalnim učinkom su svega četiri reprezentacije. Zanimljivo, njih dvije su u grupi ”H”, u kojoj je BiH, Belgija i Grčka. Po devet bodova još su osvojili Njemačka u grupi ”C” i Švicarska u ”B”, piše Anadolu Agency.