Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U novu zgradu NSBiH Vlada Federacije BiH već je “bacila” 3,6 miliona KM

geodetski zavod(1)
Zgrada Geodetskog zavoda koju je kupio NSBiH, ali još nikada nije uspio renovirati

Nogometni savez BiH (NSBiH) nedavno je raspisao treći po redu tender za izvođenje radova rekonstrukcije, sanacije i adaptacije svoje nove poslovne zgrade, odnosno bivše zgrade Geodetskog zavoda BiH.

Ova zgrada koju je NSBiH kupio za šest miliona KM i dalje je prazna, a kako i ne bi bila kada je već godinama osim neuspjelih tendera okružuju i brojne druge kontraverze i propusti. Utvrdili su to i federalni revizori 2015. godine.

Da stvar bude gora, Vlada FBiH je u adaptaciju zgrade Geodetskog zavoda BiH, u koju nikada nije uselila niti je koristila, uložila čak 3,6 miliona KM.

Priča zapravo počinje 2007. godine kada je, kako su utvrdili revizori, Vlada FBiH donijela određene akte koji nisu bili u skladu sa zakonskim propisima.

Te odluke su naknadno stavljene van snage, ali se njihov uticaj odrazio i na finansijske izvještaje kroz neosnovano povećanje iskazane imovine.

“Navedeno se posebno odnosi na ulaganja sredstava u cilju rekonstrukcije i adaptacije državne imovine, koja su izvršena prije pribavljanja odluka o izuzimanju od privremene zabrane raspolaganja državnom imovinom, za čije donošenje je nadležno Vijeće ministara BiH – Komisija za državnu imovinu”, navodi se u Izvještaju o finansijskoj reviziji Vlade FBiH za 2015. godinu koji je sačinjen od strane Ureda za reviziju institucija u FBiH.

Prvi čovjek NSBiH Elvedin Begić tvrdio da će kupljena zgrada ovako izgledati 2016, no do dana današnjeg nije proveden tender za njenu adaptaciju

Kao primjer za navedeno revizori su istakli, između ostalih, i zgradu Geodetskog zavoda BiH.

“Ističemo da Zakon o državnoj imovini na nivou BiH, kojim će biti konačno riješeno pitanje imovine bivše SR BiH i SFRJ, još uvijek nije donesen, iako je u 2009. godini postupak izrade istog bio u toku. Bitno je napomenuti da navedeni Zakon nije donesen i da je Općinski sud u Sarajevu izvršio prodaju nekretnine/zgrade JP Geodetski zavod BiH Sarajevo, i 28.04.2015. godine donio Rješenje o dosudi navedenih nekretnina ponuđaču Nogometni savez BiH, čime se iste predaju u posjed kupcu koji je ostvario pravo vlasništva sa dijelom 1/1”, navedeno je u izvještaju.

Nakon što je Općinski sud u Sarajevu izvršio prodaju zgrade Nogometnom savezu BiH, Vlada FBiH nije odustajala. Krajem 2015. godine Vlada je zadužila Federalno pravobranilaštvo da poduzme mjere i pravna sredstva radi pravne zaštite imovine i imovinskih interesa FBiH.

VEZANA VIJEST Zgrado moja, čađavu ti gredu: Zmajevi su pali, hoće li i treći tender?

“Federalno pravobranilaštvo je od Službe za zajedničke poslove zatražilo svu dokumentaciju (iako je ista ranije dostavljena) navedenu u Informaciji Službe za zajedničke poslove, što samo usporava ovaj proces. Jer, isti su i u ranijem periodu uključeni u ovaj proces i u posjedu su tražene dokumentacije. Obzirom da je zgrada prodata i da se ne mogu namiriti sredstva koja su uložena iz Budžeta FBiH, donošenje navedenog zaključka smatramo bespredmetnim”, navedeno je u izvještaju Ureda za reviziju institucija u FBiH.

Revizori su istakli i da Vlada FBiH navedenim zaključkom nije utvrdila prijedlog konkretnih mjera i radnih zadataka, niti rok za njihovo izvršenje, odgovornost Pravobranilaštva FBiH za ovakvo postupanje, niti je do okončanja revizije prezentirana povratna informacija o realizaciji navedenog zaključka.