Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kvalifikacije za ep

UEFA objavila simultor, evo s kim su Zmajevi trenutno u baražu

prosinecli zmajevi

Ono što su mnogi do sada pogrešno tumačili bila je moguća situacija da iz jedne jakosne grupe Lige nacija za baraž ostane manje od četiri ekipe

UEFA je danas objavila simulator kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine, potvrdivši da niti jedna reprezentacija, bez obzira kako završile kvalifikacije, ne može na Evropsko prvenstvo bez barem dvije utakmice baraža.

Pa tako ni naši Zmajevi.

Naime, na EP će se plasirati 20 reprezentacija iz redovnih kvalifikacija i četiri nacionalne selekcije iz Lige nacija.

Zmajevi su puno bliži baražu koji će se igrati na osnovu plasmana u Ligu navcija, dakle iz svake jakosne grupe po jedan će tim, koji to ne uspije kroz kvalifikacije, ići na EP.

U svakoj jakosnoj grupi formirat će se dva polufinalna para, a domaćini u polufinalu biće reprezentacije koje su bolje plasirane u Ligi nacija. Što se finala tiče domaćinstvo će biti određeno žrijebom.

Ono što su mnogi do sada pogrešno tumačili bila je moguća situacija da iz jedne jakosne grupe Lige nacija za baraž ostane manje od četiri ekipe. Takav je recimo trenutno slučaj u našoj B grupi, gdje samo mi, Austrijanci i Wales nismo na prvoj ili drugoj poziciji u kvalifikacijama.

UEFA će u tom slučaju povuću potreban broj reprezentacija iz jakosne grupe C Lige nacija, i to reprezentacija koje ne odu direktno na EP kroz kvalifikacije, a u isto vrijeme ne budu među četiri najbolje koje će igrati baraž u toj jakosnoj grupi Lige nacija.

Kada su Zmajevi u pitanju, u grupi za baraž s njima su Austrija, Wales te Izrael iz jakosne grupe C.

Trenutno je našoj reprezentaciji u polufinalu protivnik Izrael, i u toj bi utakmici bili domaćini, dok bi se prema trenutnom stanju u drugom polufinalu sastali Austrija i Wales. Austrijanci bi bili domaćini.

BiH i Izrael susretali su se do sada četiri puta, dva puta su slavili Izraelci, jednom je bilo neriješeno, ajednom je slavila naša reprezentacije. Oba puta smo na gostovanju izgubili s tri primljena gola (3:1, 3:0), dok smo kao domaćini jednom igrali 0:0 i jednom slavili 3:1.

Baraž u A, C i D grupi Lige nacija

Iz jakosne grupe C u baražu su trenutno ove četiri ekipe Škotska, Norveška, Srbija i Bugarska. Škoti bi igrali polufinale kao domaćini protiv Bugara, dok bi Srbija išla u goste Norveškoj.

Iz jakosne grupe A u baražu su trenutno Švicarska, Holandija, Island i Mađarska (iz jakosne grupe C). Švicarska bi igrala protiv Mađara, dok bi Holanđani bili domaćini Islandu u polufinalu.

16 selekcija koje su trenutno u baražu za EP

Pored četiri reprezentacije iz baraža, na EP će direktno 20 reprezentacije kroz kvalifikacije, prvoplasirani i drugoplasirani u grupama.