Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uzdanica irskih medija: Kevin Doyle mogao bi biti ključni igrač u Zenici

Kevin Doyle

S obzirom na velike probleme koje Martin O'Neill, selektor Republike Irske ima uoči prve utakmice baraža za EURO 2016 protiv Bosne i Hercegovine, irski mediji pokušavaju pronaći čovjeka koji bi mogao biti ključni.

Tako izdvajaju iskusnog Kevina Doylea, kao jednog od onih koji bi mogli Irskoj donijeti toliko željeni pogodak večeras u Zenici.

Doyle je povratnik u reprezentaciju Irske i u dobrom raspoloženju očekuje dvomeč sa BiH. Posljednju utakmicu u državnom dresu odigrao je još 11. oktobra prošle godine protiv Gibraltara u ovom kvalifikacionom ciklusu. Nakon toga se izgubio sa radara selektora O'Neilla, jer je slabo igrao što zbog stalnih promjena menadžera u njegovom klubu, što zbog povreda.

No, u junu je odlučio nakon desetak godina provedenih u Engleskoj da ode u Sjedinjene Američke Države, tačnije u Colorado Rapidse. Kako sam kaže to je bio pravi potez. Odigrao je20 utakmica i postigao pet golova, a O'Neill ga je vratio u reprezentaciju za dvomeč baraža. Jedan od razloga je i taj što je povrijeđen Shane Long, a Jon Walters zbog žutih kartona nema pravo nastupa u večerašnjem ogledu na “Bilinom polju”.

[yuzo_related]

“Uvijek sam želio biti dio reprezentacije Irske. Odlaskom u Ameriku bio sam svjestan da će biti teže da me selektor prati, nego što je to bilo dok sam igrao u Engleskoj. Zato sam jako sretan što je O'Neill ponovo pronašao ulogu za mene u državnom timu”, kaže Doyle za irske medije.

Nekadašnji napadač Readinga, Wolverhamptona, Queens Park Rangersa i Crystal Palacea iza sebe ima ogromno iskustvo. Između ostalog u baražu za velika takmičenja osjetio je i gorčinu poraza, ali i slast pobjede. U play-offu za Svjetsko prvenstvo 2010. u Južnoj Africi nije uspio, jer se njemu i saigračima ispriječila Francuska. No, na EURO 2012 Irska je uspjela proći Estoniju.

“Mnogi od nas iza sebe imaju iskustvo baraža sa Francuskom i Estonijom. Tako smo se upoznali sa obje strane, i sa porazom i sa pobjedom. Zbog toga u ovaj baraž ulazimo bez nervoze, za razliku od prethodna dva slučaja. Svi smo prilično sigurni da imamo veoma dobre šanse u Zenici”, završio je Doyle.

Prva utakmica baraža za EURO 2016 između BiH i Republike Irske igra se večeras na zeničkom “Bilinom polju” sa početkom u 20:45 sati. Revanš je na programu 16. novembra u Dablinu na “Aviva” stadionu.