Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vrijedi prisjetiti se: Svi Misimovićevi važni golovi i asistencije

misimovic-argentina

Stadion Boris Trajkovski u Skoplju malo je važan za fudbalski svijet u Bosni i Hercegovini, makar postoji detalj koji makedonski fudbalski hram na neki način veže uz srce prosječnog bh. navijača.

Na spomenutom stadionu 18. februara 2004. u dresu Bosne i Hercegovine debitovao je Zvjezdan Misimović koji je u kasnijim godinama bio jedan od ključnih bh. igrača i fudbaler na kojemu je počivala naša igra.

Možda je tok prohladnog skopskog dana u kojemu smo minimalno poraženi od domaćina, zaljubljenicima u Zmajeve izgledalo da je riječ o nekome ko će se pojaviti jednom i zauvijek pasti u zaborav, a što se u to vrijeme često dešavalo u našoj selekciji (Milošević, Šehić, Jolić…), dok su oni koji su u to vrijeme vrtili DSF i ostale njemačke TV kanale na starim satelitskim antenama, ipak znali da smo dobili igrača za budućnost.

Samo mjesec kasnije Misimović je postigao prvi pogodak u bh. dresu. Od tog koji je također važan, a postigao je u Luksemburgu u trijumfu od 2:1, do posljednjeg na Bilinom polju protiv Lihtenštajna u oktobru 2013, Misimović je postigao niz važnih pogodaka i upisao brojne važne asistencije u bh. dresu.

U junu 2005. Bosna i Hercegovina je izborila remi na Mestali u Valenciji, bilo je 1:1, a jedini strijelac za bh. tim Zvjezdan Misimović koji je maestralno zaobišao Casillasa i poentirao. U martu 2007. kad je fudbalska javnost u zemlji bila podijeljena oko toga treba li Zmajevima zbog grijeha Nogometnog saveza pružiti podršku ili ne, krnji tim Fuada Muzurovića senzacionalno je pobijedio u Norveškoj, a pogotak i asistenciju (ponovo maestralno) upisao je Zvjezdan Misimović.

Svoj vjerovatno najbolji meč u bh. dresu Misimović je odigrao u septembru 2008. u Zenici protiv Estonije. Bilo je 7:0, a on je postigao tri pogotka. Legendaran pogodak postigao je i u velikoj pobjedi nad Belgijom u Genku u martu 2009, kao i asistenciju nekoliko dana kasnije protiv istog protivnika u Zenici.

Na susretu koji nam je donio prvi baraž u historiji (pobjeda nad Estonijom u Talinu), Misimović je bio dvostruki asistent. U septembru 2011. u ključnoj pobjedi na putu do baraža nad Bjelorusijom u Zenici bio je jedini strijelac, i to četiri minute prije kraja. Postigao je i prvi gol za BiH u baražu 2011. u Portugalu kada smo visoko poraženi.

Dva pogotka i asistenciju upisao je u najubjedljivijoj pobjedi u historiji reprezentacije u Lihtenštajnu u septembru 2012. U ključnom trijumfu na putu ka Brazilu nad Grčkom u Zenici u martu 2013. bio je dvostruki asistent.

Od reprezentacije se oprostio nakon Svjetskog prvenstva u Brazilu 2014, dok je jučer ozvaničio kraj uspješne karijere čija kruna je bila titula prvaka Njemačke s Wolfsburgom.