Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zemlja je bila na nogama tih dana: Prošlo je 14 godina od majstorice s Dancima

danska-1

Po prvi je put reprezentacija Bosne i Hercegovine na prag velikog takmičenja došla na današnji dan prije 14 godina. Bila je to čuvena majstorica s Danskom koje se prisjeti svako ko govori o historijatu našeg najboljeg tima. Vjerovatno nikad u državi s izuzetkom Svjetskog prvenstva i plasmana na isto, nije vladala toliko velika euforija kao u to vrijeme.

Meč je odigran na stadionu Koševo, danima ranije ulaznice su rasprodane, a selektor Blaž Slišković ekipu je odveo u izolaciju u daleko Međugorje. Tadašnji bh. reprezentativci meč su dočekali u odličnoj formi, a u vikendu pred okupljanje u strijelce su se upisali Salihamidžić, Barbarez i Bajramović.

Na koncu smo ipak pregorili od prevelike želje, a ni danas nije otkrivena stvarna istina zbog čega meč nije igran na Bilinom polju, što je bila želja igrača i stručnog štaba. Danska je u svojim redovima imala kapitalce poput Thomasena, Jorensena, Gravesena, Gronkera, dok smo mi vjerovali u Salihamidžića, Baljića, Barbareza, Bolića i ostatak družine koji je pola godine ranije pobijedio istu Dansku u Kopenhagenu s 2:0.

Poveli su Danci rano golom Jorgensena, a sve što je naš tim uspio bio je izjendačujući gol Elvira Bolića. Na kraju smo završili na četvrtom mjestu u grupi i s optimizmom čekali novi ciklus u kojem nas je od baraža odvojio meč na Marakani protiv Srbije i Crne Gore.