kvalifikacije za sp

Zmajeve čeka težak zadatak ako budu drugi, bez prava na grešku

zmajevi aerodrom – nsbih

Završni turnir se igra u formatu dva polufinala na jednu utakmicu te jednom finalnom utakmicom. Polufinalni dvoboji igrat će se 24. i 25. marta, a finala 28. i 29. marta

Drugoplasirani u Kvalifikacijama za SP u Kataru iz evropske zone neće imati prava na grešku. Reprezentacija BiH ima još uvijek dobre šanse da završi upravo druga u svoj grupi. Pođe li to za rukom selektoru Ivaylu Petevu i Zmajevima, čeka nas težak zadatak.

S obzirom na to da Evropa ima 13 mjesta za prvenstvo u Kataru, nakon što se deset pobjednika kvalifikacijskih grupa tamo plasira direktno, ostat će još tri upražnjena mjesta. Neće se, kao dosad, igrati jedna runda doigravanja u kojem će ekipe u međusobnom dvoboju odlučivati o putniku na SP, već će se odigrati turnir.

Tačnije, održat će se tri turnira. Na svakom od njih će učestvovati po četiri ekipe, a u Katar će ići samo pobjednici tih turnira. Pravo nastupa na turniru imat će deset drugoplasiranih reprezentacija iz kvalifikacijskih grupa te dvije ekipe iz Lige nacija koje su najbolje po rankingu u tom takmičenju, a u kvalifikacijskoj grupi ne osvoje barem drugo mjesto.

Primjerice, to bi u trenutnoj situaciji bili Wales i Austrija.

Pred našom reprezentacijom su odlučujući mečevi. U posljednje četiri utakmice, tri pobjede nas sigurno vode u doigravanje. Podsjećamo, u naredne dvije utakmice idemo u goste Kazahstanu i Ukrajini. Nakon toga nas čekaju dva domaća meča s Fincima i Ukrajincima.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Završni turnir se igra u formatu dva polufinala na jednu utakmicu te jednom finalnom utakmicom. Polufinalni dvoboji igrat će se 24. i 25. marta, a finala 28. i 29. marta.

Domaćini polufinalnih utakmica bit će šest najboljih drugoplasiranih reprezentacija iz kvalifikacija, dok će se domaćin finala određivati žrijebom.

Očekivati je da će se većina najjačih svjetskih reprezentacija ipak direktno plasirati na Svjetsko prvenstvo. Prema sadašnjim rezultatima, na tom turniru učestvovali bi Srbija, Švedska, Švicarska, Ukrajina, Češka, Škotska, Norveška, Rusija Armenija, Albanija, Wales i Austrija.