Zmajevi pred historijskom šansom: BiH na dobrom putu za plasman na EURO

dzeko222

Nakon tri kola Lige nacija Bosna i Hercegovina je na vrhu svoje skupine u B ligi s tri pobjede. Izabranicima Roberta Prosinečkog tako je dovoljan i remi u sljedećem kolu u Austriji za osvajanje skupine.

Bio bi to veliki korak prema plasmanu na Europsko prvenstvo, ali BiH je već napravila jedan korak ka tome cilju. Naime, već je osigurala poziciju u drugom potu u ždrijebu za Euro 2020. godine.

U prvoj jakosnoj grupi bit će 10 najboljih reprezentacija iz A Lige nacija. Dvije najlošije reprezentacije iz najjače lige idu u drugu jakosnu grupu s prvoplasiranim i drugoplasiranim reprezentacijama iz Lige B. Budući da ekipa Roberta Prosinečkog ne može završiti na trećem mjestu, jasno je da će u ždrijebu biti u drugoj jakosnoj grupi.

To znači da će BiH izbjeći dvije reprezentacije iz najjače lige te vjerovatno reprezentacije Rusije, Ukrajine, Danske, Walesa, Češke, Austrije i Turske koje su zasad u vrhu Lige B.

Bosna i Hercegovina nikad nije nastupila na Europskom prvenstvu, a sada će pod vodstvom hrvatskog trenera imati sjajnu priliku. Moguće je da u kvalifikacijama dobije grupu u kojoj bi bili Švicarska, Finska, Estonija, Gibraltar i Andora. Naravno, moguće je izvući i težu skupinu u kojoj bi naprimjer bili Španija, Srbija i Rumunija, ali ni tu ne bi bila bez šansi, prenosi portal Index.hr.

Čak i ako se BiH ne plasira kroz takvu kvalifikacijsku skupinu na Evropsko prvenstvo, osvajanjem skupine Lige nacija bi imala sigurno mjesto u play-offu. A putem play-offa bi se s ostalim osvajačima ili najboljim sljedećim reprezentacijama ako se osvajači skupina putem kvalifikacija plasiraju na prvenstvo, borila za jedno preostalo mjesto na prvenstvu.

Trenutno je situacija u Ligi nacija takva da bi potencijalni suparnici u play-offu koji će se igrati u martu 2020. godine bili Ukrajina, Rusija i Danska.