Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zmajevi u međusobnim duelima uspješniji od Crvenih đavola

“Zmajevi” poraženi od Belgije, BiH otežan put na EURO

Fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine i Belgije sudionici su iste grupe u kvalifikacijama za Svjetsko ili Evropsko prvenstvo po četvrti put. U dva navrata bh. tim bio je u konačnici uspješniji, dok su se u prošlim kvalifikacijama radovali Belgijanci.

Dosad smo odigrali šest međusobnih susreta, a statistika je na našoj strani. Poraženi smo dva puta, i to zanimljivo prvi i posljednji put, dok smo u međuvremenu jednom remizirali i tri puta pobijedili.

Prvi susret na programu je bio 26. marta 2005. u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo na stadionu Kralj Boduan na kojemu će se igrati i predstojeći susret. Meč je obilježilo vodstvo Bosne i Hercegovine koje je u prvom napadu donio Zlatan Bajramović i preokret u režiji Emilea Mpenze. Na kraju smo poraženi s 4:1.

Pola godine kasnije Belgija je gostovala na Bilinom polju i doživjela je minimalan poraz. Jedini pogodak postigao je Sergej Barbarez.

Treći susret odigran u Genku 28. marta 2009. pripao je Zmajevima koje je selektirao Ćiro Blažević. Bilo je 4:2, a strijelci za bh. tim bili su Džeko, Jahić, Bajramović i Misimović.

Pet dana kasnije golovima Edina Džeke pobijedili smo s 2:1 i u Zenici, te tako iza sebe na tabeli ostavili i Belgiju i Tursku.

U prošlim kvalifikacijama pogodak Džeke anulirao je Nainggolan nakon nespretne intervencije Asmira Begovića za konačnih 1:1, da bismo na revanšu doživjeli poraz rezultatom 3:1.

Ponovo je jedini strijelac za Bosnu i Hercegovinu bio kapiten Džeko.

https://www.youtube.com/watch?v=7LrT1GqE6MI