Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zmajevi večeras igraju za naciju i nagradu od 12 miliona eura

trening-dublin2

Najbolji fudbaleri BiH večeras u Dublinu pokušaće obradovati naciju plasmanom na Evropsko prvenstvo koje će se 2016. godine održati u Francuskoj. Rival im je Republika Irska, koja je nakon 1:1 u prvoj utakmici u Zenici u nešto povoljnijoj situaciji pred revanš ogled baraža na “Aviva” stadionu.

Osim plasmana na veliko takmičenje u igri je i ogroman novac. Naime, pobjednik dvomeča između BiH i Irske dobiće, kao i sve ostale reprezentacije koje će igrati u Francuskoj, 12 miliona eura nagrade za plasman. Dakle, jasno je da izabranici Mehmeda Baždarevića imaju motiva napretek, kao uostalom i njihov protivnik, piše Anadolu Agency (AA).

Irci imaju na svojoj strani gol postignut u gostima, imaće i domaći teren te 40.000 svojih navijača, ali će i biti jači u odnosu na ogled u Zenici

Prema pravilniku Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH u slučaju da se državni tim plasira na EP sredstva će biti podijeljena na dva dijela. Igračima i stručnom štabu će pripasti 40 odsto iznosa (4,8 miliona eura), a Savezu preostalih 60 (7,2 miliona eura).

No, pred “zmajevima” je jako težak posao. Irci imaju na svojoj strani gol postignut u gostima, imaće i domaći teren te 40.000 svojih navijača, ali će i biti jači u odnosu na ogled u Zenici. U tim se nakon odrađene suspenzije vraćaju kapiten John O'Shea i napadač Jon Walters. Izvjesno je da bi se u konkurenciji za večerašnji susret mogao naći i još jedan napadač Shane Long, koji se oporavio od povrede i počeo je trenirati.

Ipak, sve to ne brine previše Baždarevića jer vjeruje da njegovi momci imaju kvalitet neophodan za dobar rezutlat u Dublinu i plasman na EURO 2016. Za to će im biti potrebna pobjeda ili remi sa više od jednog postignutog gola. U slučaju da se utakmica završi rezultatom 1:1 igraće se produžeci, a ako ostane tako i nakon dodatnih 30 minuta izvodiće se penali.

[yuzo_related]

“Irska je u Zenici pokazala ono što smo otprilike od njih i očekivali. Sigurno je da će u Dublinu biti još agresivniji, ali ubijeđen sam da imamo dovoljno kvaliteta i snage da se s tim izborimo. Ako budemo u Dublinu igrali kao u prvom poluvremenu u Zenici, te realizujemo svoje šanse mislim da možemo napraviti dobar rezultat. Za to će biti potrebno više borbenosti i srčanosti, ali i dobre igre našeg tima”, kaže selektor bh. tima.

Od dolaska u Dublin u subotu popodne bh. fudbaleri obavili su dva treninga. Jedan na terenu lokalnog kluba Wayside Celtic i drugi zvanični sinoć na travnjaku “Aviva” stadiona koji će biti poprište finalne “bitke” za odlazak na Evropsko prvenstvo.

“Moramo jasno postaviti stvari. BiH je sposobna postići gol bilo kome i toga moramo viti svjesni. Vidjeli ste u Zenici. Imali smo taj gol prednosti samo nekoliko minuta, odjednom su nas uhvatili na krivoj nozi i izjednačili. Ako budemo mislili da ih 90 minuta možemo držati pod kontrolom i da na taj način možemo sačuvati prednost gola u gostima, to bi mogla biti katastrofa. Trebamo realno gledati na stvari. Ako želimo na EURO moramo ići na pobjedu u drugoj utakmici”, jasan je irski selektor Martin O'Neill.

Ako budemo u Dublinu igrali kao u prvom poluvremenu u Zenici, te realizujemo svoje šanse mislim da možemo napraviti dobar rezultat. Za to će biti potrebno više borbenosti i srčanosti, ali i dobre igre našeg tima

Revanš utakmicu baraža Republika Irska – BiH sudiće Holanđanin Bjorn Kuipers. Susret se igra večeras u 19.45 sati po lokalnom vremenu (20.45 po srednjoevropskom) na “Aviva” stadionu u Dublinu čiji je kapacitet 51.700 mjesta. Očekuje se da će BiH sa tribina imati podršku oko 3.000 navijača.

Pored Francuske, koja je kao domaćin direktno stekla pravo nastupa na završnom turniru, kroz kvalifikacije na EP su se plasirale: Češka Republika, Island, Turska, Belgija, Vels, Španija, Slovačka, Njemačka, Poljska, Engleska, Švajcarska, Sjeverna Irska, Rumunija, Austrija, Rusija, Italija, Hrvatska, Portugal i Albanija. Sinoć im se iz baraža priključila Mađarska, dok će preostala tri učesnika iz doigravnja biti poznata večeras i sutra. Naredno Evropsko prvenstvo, na kojem će prvi put nastupiti 24 reprezentacije, igrat će se od 10. juna do 10. jula 2016. godine u Francuskoj. Žrijeb grupa za EURO 2016 održaće se 12. decembra ove godine u Parizu.