Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zajedništvo je naša snaga: Zmajevi žele iznenaditi tri puta skuplje Belgijance

hazard pjanic

Fudbalska reprezentacija BiH večeras će na briselskom stadionu “Kralj Baudouin” imati jako težak zadatak, jer je čeka ogled drugog kola grupe H kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji protov favorizovane Belgije. Podatak da su Belgijanci, prema Transfermarktu, tri puta skuplji od bh. tima, te da su druga reprezentacija na FIFA-inoj rang listi, dovoljno govori ko je favorit.

Ovi podaci ne moraju ništa značiti, jer oba tima će imati jednake uslove za igru i 90 minuta da na terenu pokažu ko je bolji. Naravno, ne treba zaboraviti činjenicu da će “crveni đavoli” igrati pred svojim navijačima, ali će sasvim sigurno podršku imati i izabranici Mehmeda Baždarevića.

Vrijednost reprezentacije Belgije, čija je prosječna starost 26,5 godina, procijenjena je na oko 414 miliona eura. Najskuplji igrač Belgijanaca je Eden Hazard, sjajni veznjak londonskog Chelseaja. S druge strane, Transfermarkt je BiH procijenio na oko 112 miliona eura, a u ovom trenutku najskuplji bh. fudbaler je Miralem Pjanić čija je cijena 38 miliona eura. S obzirom da su i Hazard i Pjanić fudbaleri sredine terena, te da igraju u velikim timovima kakvi su Chelsea i Juventus, možda večeras odluči baš njihova trenutna inspiracija.

Osim njih dvojice u obje reprezentacije ima još niz sjajnih fudbalera, posebno u redovima Belgije, čiji su reprezentativci uglavnom nosioci igre u engleskim premierligašima, osim pojedinih izuzetaka kao što su Axel Witsel i povratnik nakon povrede Nicolas Lombaerts iz ruskog Zenita, te Thomas Meunier iz Paris Saint-Germaina ili mlada nadolazeća zvijezda Yannick Carasco iz Atletico Madrida.

I Baždarević ima svoje adute kao što su Edin Džeko, Vedad Ibišević, Senad Lulić, Edin Višća, Haris Medunjanin i drugi. Naravno, na golu će stajati Asmir Begović, a biće zanimljivo vidjeti ko će biti uspješniji bh. golman ili Thibaut Cuortois, njegov saigrač iz Chelsea.

“Imamo ambicije i očekivanja. Naša najveća nada je naše zajedništvo i igra i ponašanje kao u prethodnim utakmicama. Dobro je što naši igrači igraju u svojim klubovima i zadovoljni su. Lakše će nam biti spremiti utakmicu”, kazao je Baždarević nakon jednog od treninga “zmajeva” u Briselu.

Baždarević je do sada vodio BiH u 15 utakmica, ostvario deset pobjeda, dva remija i tri poraza uz gol razliku 36:19. Pod njegovim vodstvom bh. tim prosječno postiže 2,4 gola, a prima 1,27. S druge strane Robertu Martinezu će večerašnji ogled sa “zmajevima” biti tek treći na kormilu Belgije. U debiju je poražen u prijateljskoj utakmici od Španije rezultatom 0:2, a u prvoj zvaničnoj utakmici kod Kipra u kvalifikacijama za Mundijal slavio je sa 3:0.

Ono što Baždarevića donekle može radovati uoči susreta sa Belgijom, jeste podatak da je njegov tim i dalje uspješniji u međusobnim susretima. Istina u Baždarevićevom mandatu bh. fudbaleri su se jednom sastali sa Belgijancima i upisali poraz, analizira Anadolu Agency (AA).

BiH i Belgija do sada su se sastali šest puta, a uspješniji su “zmajevi”, iako istorija ovih susreta nije dobro krenula po njih. U tih šest utakmica, koje su sve bile zvanične kvalifikacione, bh. tim je slavio tri puta, Belgijanci dva, uz remi u pretposljednjem susretu igranom 13. oktobra 2014. u Zenici kada je bilo 1:1. Iako bh. fudbaleri imaju pobjedu više gol razlika je na strani njihovog večerašnjeg rivala 11:10.

Istorija ogleda fudbalskih reprezentacija BiH i Belgije datira od 26. marta 2005. godine. Tada su se bh. fudbaleri prvi put sastali sa “crvenim đavolima” i jako loše se proveli. Bila je to utakmica kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2006. godine koje je održano u Njemačkoj. Iako je Zlatan Bajramović doveo BiH u vodstvo već u prvoj minuti, uslijedila je prava rezultatska katastrofa, pa su domaćini slavili sa 4:1. U istom kvalifikacionom ciklusu BiH se donekle revanširala pobjedom u Zenici od 1:0 golom Sergeja Barbareza.

Kapitenu bh. selekcije Džeki prijaju Belgijanci. Protiv njih je do sada postigao pet golova, a seriju je otvorio 28. marta 2009. u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2010. u Južnoj Africi. BiH je u Genku slavila sa 4:2, a osim Džeke golove su postigli Sanel Jahić, Bajramović i Zvjezdan Misimović. Četiri dana kasnije izabranici tadašnjeg selektora Miroslava Blaževića upisali su još jednu pobjedu nad Belgijom. Ovoga puta u Zenici, a rezultat je glasio 2:1. Oba gola dao je Džeko.

U utakmici igranoj oktobra prošle godine u kvalifikacijama za EURO 2016 Džeko je ponovo bio strijelac i to vodećeg gola, a bod Belgijancima u Zenici donio je Radja Nainggolan. Posljedni duel Belgija i BiH odigrali su u istim kvalifikacijama 3. septembra prošle godine. Ponovo je Džeko doveo bh. tim u vodstvo od 1:0, ali je uslijedio veliki preokret domaćina koji je golovima Marouna Fellainija, Kevina De Bruyna i Edena Hazarda slavio sa 3:1.

Večerašnji duel na briselskom stadionu “Kralj Baudouin” biće sedmi ogled Belgije i BiH. Osim ove utakmice u grupi H večeras sa početkom u 20:45 sati sastaće se još Grčka – Kipar i Estonija – Gibraltar. Nakon prvog kola BiH, Belgija i Grčka imaju po tri, a Gibraltar, Kipar i Estonija su bez bodova.