Saudijski princ Al Saud otvorio renoviranu atletsku stazu u Sarajevu

dsc_9984
Foto: I. Kralj

Saudijski princ Nawaf Bin Mohammed Al Saud, član Savjeta Svjetske atletske fondacije (IAF) i Svjetske atletske federacije (IAAF), danas je sa Suadom Kaknjom, predsjednikom Atletskog saveza Bosne i Hercegovine (AS BiH), svečano otvorio renovirana borilišta i atletsku stazu u Atletskom centru AK Sarajevo.

Ceremoniji su prisustvovali i predstavnici Atletskog saveza BiH i Atletskog kluba Sarajevo, koji su zajedničkim snagama uz pomoć saudijskog princa i Ministarstva kulture i sporta KS realizovali ovaj projekta vrijedan 320.000 KM.

Al Saud je istakao da se prije svega raduje što je po drugi put u Sarajevu, jer je već jednom boravio u glavnom bh. gradu prije sedam godina.

dsc_0012

“Svjetska atletska fondacija ima mnogo programa u cijelom svijetu kroz koje pokušava pomoći nacionalnim savezima i razvoju atletike. Međutim, fondacija ima svoje limite koje ne prelazi kada su u pitanju ovakvi i slični projekti. Stoga smo se Atletski savez Saudijske Arabije i ja zauzeli da za obnovu ove staze pronađemo sredstva koja su prelazila taj limit. Ovo je samo prva faza, nadam se da će uslijediti i druga i treća. U decembru ćemo imati sastanak u Monacu na kojem ćemo razgovarati na tu temu i sa našim prijateljima iz Atletskog saveza BiH vidjeti šta još možemo uraditi za razvoj atletike u ovoj zemlji”, kazao je princ Al Saud.

dsc_0024

Otvorenju atletske staze prisustvovali su i mnogi članovi Atletskog kluba Sarajevo, a među njima i bh. olimpijac u bacanju kugle Kemal Mešić. Zahvaljujući obnovi borilišta i staze u Atletskom centru AK Sarajevo svoje pripreme za velika takmičenja neće morati obavljati izvan glavnog grada.

“Ovo je veliki dan za AK Sarajevo i sve njegove članove. Radi se o klubu koji je bio gigant i u doba bivše Jugoslavije i zaslužio je da ima ovako dobre uslove za napredak mladih i da se što više djece uključi u atletiku. Mene sljedeće godine čekaju dva velika takmičenja, Evropsko dvoransko prvenstvo u Beogradu i Svjetsko prvenstvo na otvorenom u Londonu. Odlučio sam da ostanem u Sarajevu i ovdje se spremam za sva takmičenja. Uslovi su dobri i nadam se da će to sve uroditi plodom naredne godine. Što se tiče moje discipline sada u svom gradu imam sve neophodne uslove da se što bolje spremim”, istakao je Mešić.

dsc_9976

Suad Kaknjo, predsjednik Atletskog saveza BiH, nije krio zadovoljstvo zbog današnje svečanosti na Koševu. Otvorenjem staze u Atletskom centru AK Sarajevo, BiH je dobila četvrtu stazu koja ispunjava sve neophodne uslove za održavanje međunarodnih takmičenja.

“U kontinuitetu dobrih rezultata AS BiH, rekao bih, da je 2013. godine bila presudna. Tada smo imali niz evropskih medalja, a 2015. je kulminirala svjetskom medaljom Amela Tuke. Otvorenje staze AK Sarajevo pokazuje nam da su naš rad i naši rezultati prepoznati. Zahvaljujući prije svega Svjetskoj atletskoj federaciji i saudijskom princu Al Saudu, te razumijevanju resornog kantonalnog ministarstva, danas smo dočekali da otvaramo ovu stazu. Svakako da time stvaramo preduslove za bolji i kvalitetniji rad i daje nam nadu da ćemo u budućnosti imati još bolje rezultate i atletičare”, kazao je Kaknjo.

dsc_0033

Osim staze u Sarajevu, bh. atletika ima atletske staze koje ispunjavaju međunarodne kriterije u Zenici, Banjoj Luci i na Sokocu.

Tokom svečane ceremonije otvorenja atletske staze najmlađi članovi AK Sarajevo uglednim gostima su prezentovali nekoliko disciplina iz projekta “Dječja atletika”, koji AS BiH realizuje u saradnji sa IAAF-om i kroz koji bi trebalo tokom četiri godine da prođe preko 200.000 djece. Među zvanicama danas u Atletskom centru AK Sarajevo bio je i Mirvad Kurić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, čije je ministarstvo osigurali dio sredstava za realizaciju projekta, te Mehmed Sokolović, nekadašnji predsjednik Atletskog saveza Jugoslavije, a potom BiH.

Materijal za obnovu staze je poznatog njemačkog proizvođača firme “Polytan”, a sve radovena stazi izveli su certificirani izvođači i u skladu sa propisima IAAF-a. Nakon završetka radova, atletski objekti Atletskog centra AK Sarajevo stekli su certifikat IAAF-a za klasu pet, a staza certifikat klase dva, čime su ispunjeni uslovi za organizaciju međunarodnih takmičenja.