Svečanost na Koševu: Nakon 20 godina renovirana atletska staza (FOTO)

atletska-staza-7

U Atletskom centru AK Sarajevo danas će na “Koševu“ otvoriti potpuno renoviranu atletsku stazu, koja ispunjava sve kriterije Svjetske atletske federacije (IAAF) za održavanje međunarodnih takmičara. Možda to zvuči nevjerovatno, ali će nakon renoviranja spomenuta atletska staza biti jedina u glavnom gradu BiH koja ispunjava sve propise IAAF-a, naglasila je Vahida Kozić, direktor Atletskog kluba Sarajevo, koji je zajedno sa Atletskim savezom BiH realizovao projekt rekonstrukcije staze, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, atletska staza na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase“ veoma je oštećena, a u Sportskom centru “Safet Zajko“ ne ispunjava neophodne kriterije.

atletska-staza-1

“Staza je rekonstruisana uz pomoć Međunarodne atletske fondacije. Naime, AK Sarajevo i AS BiH su zajedno aplicirali sa projektom rekonstrukcije, koji je od velikog značaja za atletski sport u našoj državi, a i Sarajevo. Finansijski su ga podržali osim Međunarodne atletske fondacije, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i AK Sarajevo“, kaže Kozić i ističe:

“Značaj staze je veliki za razvoj atletike s obzirom da smo posljednjih godina oskudni sa borilištima. Zapravo naša staza i borilišta će sada biti jedini u KS koji će imati u potpunosti certifikat da se mogu održavati i državna i međunarodna takmičenja.“

Vahida Kozić

Vahida Kozić

Prema riječima Kozić atletska borilišta su veoma skupa, pa je njihova izgradnja uglavnom državni projekat svuda u svijetu. Ističe da je staza u Atletskom centru Sarajevo sa četiri trake i da nije velika olimpijska, koja ima osam.

“Vrijednost cjelokupnog projekat sa čišćenjem, pripremom podloge i ostalim radovima iznosila je 320.000 KM. Cijena naše sintetičke, odnosno tartan podloge iznosila je 280.000 KM sa PDV-om. I to je cijena koja smo platili, da bi imali stazu narednih osam godina. Generalno to nije veliki iznos, ako ga izdvoji država, ali za jedan mali klub i savez u našim uslovima su ogromni iznosi. Stoga smo veoma sretni i drago nam je što smo imali međunarodnu podršku, a koja je konkretno došla od Atletskog saveza Saudijske Arabije“, priča Kozić.

atletska-staza-2

Atletsku stazu u sarajevskom centru dnevno u prosjeku koristi oko 300 ljudi sa različitim aktivnostima. No, Kozić naglašava da je ne koriste samo članovi AK Sarajevo, nego da je za različita testiranja koriste Fakultet za sport, Fakultet za kriminalistiku, zatim pripadnici policije, različitih zaštitarskih agencija i mnogih sportskih kolektiva.

“Atletsku stazu najbolje ćemo održavati našim odnosom prema njoj. Pravila su veoma stroga, što znači da se ne može trčati u lošoj sportskoj opremi, moraju se koristiti određene patike, uglavnom sprinterice. Što se tiče ove sintetičke podloge poznate njemačke kompanije “Polytan“ i riječ je o vodopropusnom sistemu, pa je mnogo teži za održavanje i osjetljiviji. Skoro, možemo reći da se treba usisavati ova podloga i na taj način našim odnosom prema njoj ćemo joj produžiti vijek“, zaključila je direktorica Kozić.

atletska-staza-3

Irvin Tahmaz, trener za mlade u Atletskom klubu Sarajevo ne krije svoju sreću i zadovoljstvo zbog toga što će od danas u njihovom centru svi korisnici imati priliku da treniraju na potpuno renoviranoj atletskoj stazi.

“Nakon 20 godina smo uspjeli rekonstruisati stazu, mada je to trebalo i ranije uraditi. Možda nekome to ne znači puno, ali nama atletičarima, pogotovo mlađim uzrastima jako puno znači. Staza koju smo koristili posljednjih 20 godina bila je dotrajala i nije bila baš sigurna za treninga, jer je bila istrošena i tvrda. Sada je ovo jedan veliki motiv za nas trenere i za djecu, koja su se u velikom broju počela baviti atletikom. Tome su doprinijeli i naši bh. olimpijci iz atletike i naravno uspjeh Amela Tuke, koji je dosta djece ‘povukao’ da dođu u atletiku. I naš rad koji smo osavremenili u posljednje dvije godine je doprinio tome da su roditelji prepoznali da se o svakom djetetu vodi briga i da ga nečemu korisnom naučimo“, rekao je Tahmaz.

Irvin Tahmaz

Irvin Tahmaz

U AK Sarajevo aktivno se atletikom bave tri uzrasta djece od četiri do šest, od šest do osam i od osam do 14 godina.

“Atletska škola radi na tri lokaliteta na Dobrinji, u Hadžićima i ovdje na poligonu na ‘Koševo’. U našoj školi imamo preko 200 djece u aktivnom trenažnom pogonu. To je bilo nezamislivo i prije, a posebno poslije rata, jer atletika nažalost nije bila popularna. No, uspjeli smo to da promijenimo i roditelji su shvatili šta znači bazični sport. Djeca kod nas kroz igru nauče sve vještine, od skakanja, pravilnog trčanja do bacanja, što im je potrebno u svakom sportu“, istakao je Tahmaz.

Nekada aktivni atletičar Tahmaz naglasio je i važnost projekta “Dječja atletika“, koji se u saradnji sa IAAF-om od prošle godine realizuje u BiH.

20161022_2_19700985_15264459_web

“Projekat će se realizovati na cijeloj teritoriji BiH. Osim u Sarajevu seminari su već održani na Sokocu, u Rogatici, Banja Luci, Tuzli, i biće još tu gradova… Projekat će trajati četiri godine i trebao bi da obuhvati 250.000 djece. To je jedan jako važan i fascinantan projekat, jer smo mi i mala i mlada zemlja. Dovoljno je da od ukupnog broja te djece u atletici ostane pet njih kvalitetnih da treniraju i možemo se nadati svijetloj budućnosti za naš sport, posebno za atletiku“, smatra Tahmaz.

Današnjoj ceremoniji otvorenja atletske staze prisustvovaće saudijski princ Nawaf Bin Mohammed Al Saud, član Savjeta Međunarodne atletske fondacije i IAAF-a. Zahvaljujući upravo angažmanu Al Sauda osiguran je veći dio sredstava neophodnih za rekonstrukciju staze. Vrijedi naglasiti da su rekonstrukcijom atletski objekti u Atletskom centru AK Sarajevo stekli certifikat IAAF-a za klasu pet i certifikat klase dva za kvalitet staze.