Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Avion na solarnu energiju na putu oko svijeta sletio u Arizonu

Solar Impulse 2

Avion Solar Impulse 2, koji leti na sunčevu energiju, sletio je jučer u Arizonu nakon 16 sati leta iz Kalifornije na svom istorijskom letu oko svijeta koji je započeo u martu prošle godine polijetanjem iz Abu Dabija na prvu dionicu.

Solar Impulse 2 sletio je u Phoenix nešto prije 21 sat po lokalnom vremenu nakon leta iz San Francisca preko pustinje Mojave. Obični avion taj bi put prešao za dva sata.

Projekt promocije tehnologije koja se oslanja na čistu energiju finansiraju švicarski piloti Bertrand Piccard i Andre Borschberg, koji se izmjenjuju u upravljanju avionom i nadaju da će završiti put tamo gdje su ga i započeli – u Abu Dabiju. Arizona im je deseta po redu uspješno prijeđena dionica puta.

Avion SI2, koji leti uz pomoć sunčeve energije iz 17.000 solarnih ćelija pričvršćenih na krilima dužine 72 metra (gotovo jednako dugima kao ona na Airbusu A380), prvo je spuštanje imao u Omanu, a ukupno će preletjeti 35.000 kilometara. Prosječna brzina leta je između 50 i 100 kilometara na sat, a prosječna visina na kojoj lete je 8.500 metara.

Put ga je dosad odveo preko Indije, Mijanmara, Kine i Japana. Avion je postavio rekord za najdulji let na sunčevu energiju kad je bez zaustavljanja preletio gotovo 8.300 kilometara iz Japana do Havaja.