Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fjodor je robot s kojim Rusi planiraju osvajati svemir

fjodor

Nove fotografije daju dosad najdetaljniji pogled na Fjodora, robota kojeg već nekoliko godina razvijaju Rusi, a koji tokom testiranja diže tegove, zatvara ventile i obavlja druge zadatke. Fjodora planiraju poslati na Međunarodnu svemirsku stanicu, a puno ambiciozniji zadaci bit će na Mjesecu koji Rusi žele osvojiti robotskim snagama.

Naime, ruski naučnici nadaju se da će upravo uz pomoć ovakvog robota i njegovih nasljednika izgraditi bazu na Mjesecu. Ovakav robot može puzati, ustati nakon pada, upravljati vozilima i raditi u normalnim zgradama.

Visok je 180 centimetara, a težina mu je od 106 do 160 kilograma, ovisno o opremi. Uz to može podići 20 kilograma tereta.

– Astronauti će se u budućnosti oslanjati na robote tokom svemirskih šetnji i na drugim planetima. Njihove su mogućnosti jednake ljudskima, a u nekim stvarima su i moćniji – rekao je Sergej Kurs, voditelj projekta u Nacionalnom centru za tehnološki razvoj i robotiku.

Korištenje robota za rutinske zadatke u svemiru u budućnosti će uštedjeti velik novac, a astronautima osloboditi vrijeme za druge zadatke ili aktivnosti, kažu ruski stručnjaci. Zbog opasnosti od dugotrajnog izlaganja svemirskom zračenju astronauti u svemirskim šetnjama ne smiju provoditi više od 9 sati, tako da će roboti biti logičan odabir za razne zadatke u bliskoj budućnosti. Njime će se moći upravljati preko posebnog odijela koje će nositi ljudi ili preko glasovnih naredbi.

Iz Rusije su već stizale najave da bi 2025. trebali krenuti s letovima prema Mjesecu. Za 2026. planiran je bespilotni let oko Mjeseca, a 2027. žele lansirati modul u orbitu našeg satelita. Na Mjesec planiraju sletjeti 2031. godine.