Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo i dalje bez vode, raspada se i oficijelna stranica ViK-a

vodovod_cijevi_popravka

Dok se u medijima sve češće pojavljuju priče o nepotizmu i nečasnim radnjama u preduzeću zaduženom za snadbjevanje građana Sarajeva vodom, vode je sve manje. Od ranih jutarnjih sati većina građana Sarajeva nema vodu. Iako je bilo najavljeno da će je dobiti ponovo u popodnevnim satima.

“Poštovani potrošači, preduzeće će vršiti redovno zakonski obavezno ispitivanje elektro – energetskih postrojenja (trafo-stanica) na izvorištu Bačevo dana 11.12.2016. (nedjelja) u periodu od 09:00 do 15:00 h. Tokom ispitivanja, doći će do gašenja svih bunara i pumpnih stanica na glavnom izvorištu za vodosnabdijevanje Sarajeva, a isporuka vode će u većem dijelu grada biti obustavljena.

Ekipe Vodovoda će se potruditi da maksimalno održe vodosnabdijevanje i da u svim dijelovima grada, gdje je to moguće, uspostave vodosnabdijevanje pod smanjenim pritiskom.

Naselja u kojima će doći do poremećaja su: Sokolović kolonija, Hrasnica, Bačići, Osik, Dobroševići, Dobrinja, Aerodromsko naselje, Mojmilo, Saraj polje, Alipašino polje, Alipašin most, Nedžarići, Rajlovac, Halilovići, ul. Džemala Bijedića, Čengić Vila, Otoka, Anex, Dolac Malta, Grbavica, Marijin Dvor, Skenderija, Baščaršija, Bistrik, Buća potok, Buljakov potok, Zabrđe, Sokolje, Briješće, Vitkovac, Pofalići, Velešići, Koševsko brdo, Ciglane, Bare – Šip, Kobilja Glava, Hrasno, Hrasno brdo, Vraca, Trg Heroja, Švrakino selo, Podhrastovi, Breka, Bjelave, Vratnik, Kovači, Mejtaš, Mihrivode, Vrbanjuša, Grdonj, Sedrenik, Hambina Carina, Pogledine, Soukbunar, Cicin han, Hrid, Hotonj, Ugorsko, Barice i ulice: Patriotske lige, Koševo i Alipašina.

Očekujemo potpunu stabilizaciju u vodosnabdijevanju u kasnim satima (oko 20h)”, objavili su jučer na svom Facebook profilu iz KJKP Vodovod i kanalizacija.

Ruski umjetnici napustili Sarajevo, vratiće se kada dođe voda

U trenutku dok čitate ovaj tekst, veći dio Sarajeva je i dalje bez vode. Ukoliko pokušate ući na oficijelnu stranicu ViK-a ni tamo situacija nije ništa bolja. Stranica malo radi, pa malo ne radi.

vik

Iz ViK-a su se danas oko podneva ponovo oglasili na Facebook stranici i otkrili da problem nije samo u redovnom testiranju, već “malo dublje”, a o tome kada će Sarajlije dobiti vodu, ovaj put nisu detaljisali.

U spomenutom saopštenju, koje prenosimo u cijelosti i bez uredničkih intervencija, stoji:

“Postovani postrosaci i sugradjani,
Od ranih jutarnjih sati, izvode se radovi na nasem glavnom izvoristu Bacevo.
Radi se ispitivanju trafo stanica koje predstavlja zakonsku obavezu naseg preduzeca i ono se mora izvrsiti jednom u toku godine. Buduci da se radi o visokonaponskom postrojenju isto se moralo iskljuciti iz sistema. Navedenu aktivnost je moguce raditi samo u toku dana jer iziskuje veliku koncentraciju a da ne govorimo o opasnosti koju ona predstavlja za osoblje koje ucestvuje u radovima.
Pored redovnog ispitivanja trafo stanica, preduzece je iskoristilo priliku i da izvrsi pregled hlorne stanice na glavnom izvoristu kao i da izvrsi opravku potisnog cjevovoda DN 800 koji vodu iz mojmilskih bunara trensportuje prema rezervoaru” Mojmilo “.
Na ovom cjevovodu bilo je primjetno znacajno isticanje vode u zemlju. Svi navedeni radovi proticu bez vecih problema i planiranom dinamikom.
Molimo potrosace na razumijevanje jer se radi o veoma komplikovanom i obimnom poslu…”

Dok voda ponovo ne stigne, građani Sarajeva trebali bi razmisliti o tome da nabave “ratnu opremu”, odnosno balone. Koji su ratnih devedesetih bili zlata vrijedni…

vodovo-rat