Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Google će podržati Apple u borbi za zaštitu podataka

googleapple

Tehnološki div Google će podržati računarsku kompaniju Apple u borbi za zaštitu podataka korisnika na Apple uređajima koju ta kompanija vodi s američkim Federalnim istražnim biroom (FBI).

Neimenovani izvor koji prati cijeli slučaj, kazao je kako će Google sudu predati stručni izvještaj kako bi podržao kompaniju Apple.

Google je kao i Apple, zabrinut zbog dijeljenja privatnih podataka njihovih korisnika, među kojima se nalaze poruke i fotografije.

Ranije je saopćeno da je Apple, koji je odbio zahtjev Federalnog istražnog biroa (FBI) za otključavanjem telefona napadača iz San Bernardina Syeda Farooka i njegove supruge Tashfeen Malik, koji su u decembru prošle godine usmrtili 14 osoba, odlučio dodatno osigurati svoje iPhonae.

Kompanije koje pružaju telekomunikacijske usluge u SAD-u, ukoliko je to potrebno, moraju sarađivati s pripadnicima sigurnosnih snaga i s njima dijeliti informacije koje imaju. Međutim, taj zakon ne obuhvata Apple i Google.

Čelnik Applea Tom Cook je ranije izjavio da je kompanija spremna da pomogne istražiteljima Federalnog biroa (FBI), ali da bi obaranje šifri na iPhoneu ubojice Farooka bio preopasan potez s nesagledivim posljedicama po kompaniju i sigurnost podataka svih korisnika Appleovih uređaja.

U okviru istrage FBI ne može otključati Farookov telefon jer je zaštićen šiframa koje nudi Appleov software. Napadači su ubijeni u operaciji američke policije, a podaci sa njihovih telefona bi mogli biti ključni za istragu o njihovoj povezanosti s terorističkim ogranizacijama.