Google posvetio logo prvim modernim OI

jldnfsmje6epdf4brhesre1h2-yiq5m-large

Najveći internetski pretraživač Google današnji logo posvetio je prvim modernim ljetnim Olimpijskim igrama održanim na današnji dan u Atini 1896. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Odluka da će se prve moderne Olimpijske igre održati u Atini donesena je jednoglasno na kongresu Međunarodnog olimpijskog odbora 1894. godine budući da je antička Grčka “rodno mjesto” Olimpijskih igara.

Iako je to bilo prvo veće takmičenje u Grčkoj u to vrijeme, sve je proteklo uspješno.

Prve Olimpijske igre modernog doba privukle su sportiste iz 14 zemalja od kojih su najbrojnije bile delegacija sportista iz Grčke, Njemačke, Francuske i Velike Britanije. U to vrijeme, pojam državnih reprezentacija se podrazumijevao bitno drugačije nego danas: sportisti su većinom zastupali sebe ili svoje klubove dok je podatak o nacionalnoj reprezentaciji navođen “usputno”

Ceremonije otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara održane su na stadionu Panathinaiko u Atini.

Na Igrama su održana takmičenja u devet sportova (atletika, biciklizam, mačevanje, streljaštvo, gimnastika, plivanje, tenis, dizanje tegova i hrvanje) i to isključivo u muškoj konkurenciji.

Veslanje i jedrenje, sportovi predviđeni programom nisu se održali zbog jakog vjetra i zbog nedostatka broja odgovarajućih broja jedrilica.

Pobjednici su tada nagrađivani medaljom izrađenom od srebra i maslinovim vijencom.

Najviše medalja osvojili su sportisti iz Sjedinjenih Američkih Država, potom iz Grčke i Njemačke.