Internet

visoko rizična aplikacija

Američki kongres zabranio TikTok na službenim uređajima

28/12/2022
Foto: Ilustracija/Pixabay

U poruci se navodi da će svi biti kontaktirani u vezi s uklanjanjem TikToka s uređaja i da će ubuduće biti zabranjeno preuzimanje te aplikacije

Administracija Zastupničkog doma američkog Kongresa obavijestila je zastupnike i osoblje u utorak da se zabranjuje kineska aplikacija TikTok na službenim uređajima. Aplikaciju se smatra “visoko rizičnom zbog niza sigurnosnih problema”, naveo je glavni administrativni službenik Zastupničkog doma (CAO) u obavijesti svim zastupnicima i osoblju poslanoj u utorak te dodao da se TikTok mora izbrisati sa svih uređaja kojima upravlja Zastupnički dom.

Ovaj potez uslijedio je nakon što su američke savezne vlasti odlučile zabraniti TikTok, u vlasništvu firme ByteDance Ltd sa sjedištem u Pekingu, na vladinim uređajima. Od prošle sedmice je 19 saveznih država barem djelomično blokiralo aplikaciju na uređajima kojima upravlja država iz straha da bi je kineska vlada mogla koristiti za praćenje Amerikanaca i cenzuriranje sadržaja.

Finansijski okvir od 1,66 biliona dolara, usvojen prošle sedmice za finansiranje američke vlade do 30. septembra 2023., uključuje odredbu o zabrani aplikacije na uređajima kojima upravlja savezna država, a stupit će na snagu kad predsjednik Joe Biden potpiše zakon.

“Uz usvajanje finansijskog okvira koji je zabranio TikTok na uređajima izvršne vlasti, CAO je surađivao s Odborom za upravu kako bi implementirao sličnu politiku za Zastupnički dom”, rekao je u utorak za Reuters glasnogovornik glavnog administrativnog službenika.

U poruci se navodi da će svi biti kontaktirani u vezi s uklanjanjem TikToka s uređaja i da će ubuduće biti zabranjeno preuzimanje te aplikacije. TikTok nije odmah odgovorio na zahtjev da komentira novo pravilo. Američki zastupnici iznijeli su prijedlog za provedbu zabrane aplikacije u cijeloj zemlji.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.