Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH

“Ničo” i “Mire” optuženi da su na svirep način ubili sedam osoba, te ranili trudnicu

sud bih tuzilastvo tuziteljstvo (1)

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Mirsada Smajića, zvanog “Mire”, rođenog 1964. godine u Kotor Varoši, nastanjen u R Hrvatskoj i Nijaza Smajića, zvanog “Niče”, rođenog 1961. godine u Kotor Varoši, nastanjen u R Hrvatskoj zbog ratnog zločina u mjestu Serdari.

Oni se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u svojstvu pripadnika struktura TO RBiH na području Kotor Varoši, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštitu civilnih osoba za vrijeme rata.

Terete se da su, zajedno sa drugim osobama, sudjelovali u napadu na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti na području mjesta Serdari, Kotor Varoš, 17.9.1992. godine, te kada su došli do kuće u kojoj su se nalazili civili srpske nacionalnosti iz obitelji Serdar, Tepić i Bencuz, među kojima starije osobe, djeca i jedna trudnica, bacilli eksplozivnu napravu u kuću, da bi nakon toga pucanjem iz vatrenog oružja, nasilno ušli u objekat i pucanjem iz vatrenog oružja, ubili civilne žrtve, ukupno sedam osoba, dok su dvije osobe teško ranjene, ukuljučujući i ženu u petom mjesecu trudnoće.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 16 svjedoka, dva stručna vještaka i prilaganjem više desetina materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.