Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ZDK

Dok Skupština razmatra rebalans budžeta, sindikati traže isplatu jednokratne pomoći

protest zdk fena

U isto vrijeme, zbog najava da im neće biti isplaćena jednokratna novčana pomoć po Uredbi Vlade FBiH, počeo je i protest oko 2.000 zaposlenih koji primaju plaću iz Budžeta ZDK-a

Zastupnici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, na sjednici koja je počela, razmatrat će potrebna finansijska dokumenta za narednu godinu te po skraćenom postupku Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta ZDK-a za 2022. godinu. Upravo zbog skraćenog postupka, Klub zastupnika Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad, iz čijih je redova i premijerka Amra Mehmedić, zatražio je pauzu prije glasanja o dnevnom redu.

U isto vrijeme, zbog najava da im neće biti isplaćena jednokratna novčana pomoć po Uredbi Vlade FBiH, počeo je i protest oko 2.000 zaposlenih koji primaju plaću iz Budžeta ZDK-a.

Predsjednik Saveza samostalnog sindikata BiH Selvedin Šatorović kazao je tom prilikom da je jednokratna pomoć “dogovorena, usaglašena i predložena u novom rebalansu, na koji su saglasnost dali svi relevantni faktori, uključujući Federalnom ministarstvo finansija”.

-Bila je tehnička stvar isplate te pomoći. Naše informacije govore, a one su dostupne i javnosti, da na računu kantona trenutno ima preko 83.000.000 KM, a od toga su oko 49.000.000 KM namjenskih sredstava. Znači da ima sasvim dovoljno sredstava za pomoć ne samo od 1.080 KM, nego eventualno za priču o povećanju plaća za 2023. godinu – ustvrdio je Šatorović.

Predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja ZDK-a Đevad Hadžić kazao je kako okupljanjem žele poručiti novoizabranim predstavnicima vlasti da radnici neće dozvoliti da budu taoci politikanskih rješenja.

– Vlada i Skupština su poslodavac ovim radnicima i moraju izvršavati sve obaveze dogovorene s prethodnom Vladom ZDK – rekao je Hadžić.

Kantonalni zastupnici danas razmatraju prijedloge odluka o privremenom finansiranju za period januar-mart 2023. godine, o davanju saglasnosti na Finansijski plan JU Služba za zapošljavanje ZDK i o izvršavanju Finansijskog plana prihoda i izdataka JU Služba za zapošljavanje za 2023. godinu te o davanju saglasnosti na Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja ZZDK i izvršavanju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK-a za 2023. godinu.

Na dnevnom redu je Prijedlog odluke o dopuni Odluke o obrazovanju Kolegija Skupštine ZDK-a.