Anonymuosi napravili novu društvenu mrežu

anonimusi-dr1

Anonymuosi su napravili novu društvenu mrežu kojom žele preoteti korisnike Facebooku i drugim popularnim mrežama i to tako što se obavezuje na zaštitu privatnosti, sigurnosti i transparentnosti prilikom objave novosti.

Stranica Minds.com ima iste osnovne opcije kao i druge društvene mreže, korisnik može upućivati objave svojim sljedbenicima, koji ih potom mogu komentirati ili podržati na neki drugi način. Za razliku od konkurentskih društvenih mreža, cilj ove nije zarađivanje novca na prikupljanju podataka, već se svaka poruka šifrira, kako je ne bi mogli pročitati oglašivači ili vlasti.

Druga velika razlika ove aplikacije u odnosu na druge jest da nagrađuje ljude za interakciju objavama, glasanjem i komentiranjem. Korisnicima se za to daju bodovi, koji se mogu zamijeniti za broj prikaza, što znači da će postove aktivnijih korisnika mreža promovirati više.

Stranica opisuje taj mehanizam kao “mrežu koja vas nagrađuje dosegom”, a kao takva čini se mnogo jednostavnijom od algoritama na temelju kojih Facebook funkcionira. O njima se malo zna, tek da je riječ o kompliciranoj mješavini angažiranosti, broja klikova i po novome, vremena koje korisnik provede gledajući neki post, piše Independent.

Stranica je već pokrenuta te ima verziju za računare i mobitele. Grupa koja stoji iza tog projekta ostavila ga je otvorenog za ideje korisnika, tako da svako može učestvovati u njenom uređenju i održavanju mreže. Stranica povezana s Anonymousima “ART of Revolution” pozvala je sve da podrže novu stranicu.

“Sarađujmo na stvaranju Minds.com i drugih otvorenih, kodiranih mreža kako bismo stvorili vrhunsku stranicu ljudi, od ljudi i za ljude”, poručili su.