Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evropska komisija

Apple prekršio zakone EU, kazna bi mogla biti paprena

apple

Kazna za Apple mogla bi da bude paprena

Apple je kriv za nepoštivanje zakona u konkurenciji unutar Evropske unije na polju rješenja za strimovanje muzike, saopštila je Evropska komisija.

Konkurenti Apple-a su po raznim osnova diskriminisani zbog samog mehanizma za kupovinu Apple proizvoda, navodi Evropska Komisija.

Apple efektivno naplaćuje 30% poreza na prihode svojih konkurenata, pošto su svi koji prodaju pretplate unutar aplikacija prinuđeni da koriste njegov mehanizam naplate.

Kazna za Apple mogla bi da bude paprena – mogli bi da budu kažnjeni oduzimanjem 10% godišnjih prihoda, što se mjeri u milijardama. Po prošlogodišnjoj zaradi, Apple bi platio kaznu 22,3 milijarde eura!

Ipak, to u ovom trenutku djeluje nerealno, a evo šta je na društvenim mrežama napisala Margret Vestager, izvršni potpredsjednik Evropske Komisije:

“Apple pravila ometaju konkurenciju na tržištu muzičkih servisa za strimovanje podižući troškove konkurentskih rješenja. Ovo dovodi do viših cijena za krajnje korisnike kada je riječ o pretplatama na iOS uređajima koje se plaćaju unutar samih aplikacija. Pored toga, Apple postaje učesnik u svim transakcijama i naplatama, a ima i uvid u komunikacije koje se odvijaju između korisnika i onih koji su Apple-u konkurencija”.

Zbog ovoga protiv Apple-a bunile su se skoro sve velike konkurentske korporacije – Netflix, Spotify, Epic Games…