Internet

Evropska komisija

Apple prekršio zakone EU, kazna bi mogla biti paprena

04/05/2021

Kazna za Apple mogla bi da bude paprena

Apple je kriv za nepoštivanje zakona u konkurenciji unutar Evropske unije na polju rješenja za strimovanje muzike, saopštila je Evropska komisija.

Konkurenti Apple-a su po raznim osnova diskriminisani zbog samog mehanizma za kupovinu Apple proizvoda, navodi Evropska Komisija.

Apple efektivno naplaćuje 30% poreza na prihode svojih konkurenata, pošto su svi koji prodaju pretplate unutar aplikacija prinuđeni da koriste njegov mehanizam naplate.

Kazna za Apple mogla bi da bude paprena – mogli bi da budu kažnjeni oduzimanjem 10% godišnjih prihoda, što se mjeri u milijardama. Po prošlogodišnjoj zaradi, Apple bi platio kaznu 22,3 milijarde eura!

Ipak, to u ovom trenutku djeluje nerealno, a evo šta je na društvenim mrežama napisala Margret Vestager, izvršni potpredsjednik Evropske Komisije:

“Apple pravila ometaju konkurenciju na tržištu muzičkih servisa za strimovanje podižući troškove konkurentskih rješenja. Ovo dovodi do viših cijena za krajnje korisnike kada je riječ o pretplatama na iOS uređajima koje se plaćaju unutar samih aplikacija. Pored toga, Apple postaje učesnik u svim transakcijama i naplatama, a ima i uvid u komunikacije koje se odvijaju između korisnika i onih koji su Apple-u konkurencija”.

Zbog ovoga protiv Apple-a bunile su se skoro sve velike konkurentske korporacije – Netflix, Spotify, Epic Games…

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.