Internet

Tehnološki gigant

Bill Gates otkrio najveću grešku u životu, koštala ga je 400 milijardi dolara

24/06/2019

"Mi smo vodeća kompanija. Da tu nismo pogriješili, bili bismo najveća kompanija. Ali dobro"

Ćak i Bill Gates ima jednu pogrešku zbog koje se još uvijek grize.

Osnivač Microsofta govorio je na događaju kompanije Village Global koju podržava i otkrio da je najveća pogreška koju je ikad napravio bila kad je Googleu dao priliku da pokrene Android, “standardnu platformu koja ne pripada Appleu”.

“U svijetu softvera, posebno kad se radi o platformama, to je tržište u kojem pobjednik odnosi sve”, rekao je Gates na eventu. “Dakle, znate, najveća greška ikad bilo je loše rukovođenje koje je dovelo do toga da Microsoft ne bude ono što je android.”

“Bilo je prirodno da Microsoft u tome pobijedi”, dodao je. “Postoji prostor za samo jedan operativni sistem koji nije Appleov i koliko to vrijedi? 400 milijardi koje bi završile kod tvrtke M (Microsoft) umjesto kod tvrtke G (Google).”

Google je kupio Android Inc. za najmanje 50 miliona dolara te je 2007. najavio novi mobilni sistem koji će omogućiti pristup internetu većem broju ljudi, prenosi Fox Business.

Gates kaže da je dopuštanje Googleu da se dočepa te prilike s Androidom “jedna od najvećih pogrešaka svih vremena”. No, uprkos tome, smatra da je Microsoft “vrlo jak”.

“Mi smo vodeća kompanija. Da tu nismo pogriješili, bili bismo najveća kompanija. Ali dobro”, zaključio je.

Inače, Bill Gates druga je najbogatija osoba na svijetu (iza Jeffa Bezosa, osnivača Amazona), s neto vrijednošću 102,9 milijardi dolara prema Forbesu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.